Ministrstvo po akciji kulturnikov zavrača kritike o neodzivnosti

Avtor: STA

Z ministrstva za kulturo so se s skoraj desetminutno videoizjavo odzvali na torkovo akcijo za kulturo aktiva kulturnikov. Državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc je zanikala navedbe o neodzivnosti ministrstva na pobude kulturnikov, po njenih besedah pa ni vprašanje, ali bo kultura po epidemiji preživela. Vse deležnike je pozvala k dialogu.


Foto: Pixabay

Po besedah državne sekretarke se po spletu in v medijih širijo informacije, da ministrstvo za kulturo ni odzivno. Povedala je, da je sama od nastopa mandata odgovorila na več kot 50 dopisov kulturnikov. "Ministrstvo za kulturo je tekoče odgovarjalo na pobude in vprašanja in tudi društvo Asociacija je pri pripravi drugega interventnega zakona poudarilo, da smo upoštevali njihova stališča, prav tako pa si ministrstvo za kulturo intenzivno želi sodelovati z vsemi mediji, ki nas k sodelovanju povabijo," je dejala.

Uvodoma je menila, da svoboda in ustvarjalnost "ne smeta in ne moreta biti izgovor za to, da se uničuje naša kulturna imovina, da se po naših kulturnih hišah pišejo razne politične parole" in, da "se po spletnih omrežjih širijo žalitve, da se v javnih medijih širijo neresnice in laži o delu, tudi delu ministrstva za kulturo".

Prav tako po besedah sekretarke ne držijo informacije, da ministrstvo za kulturo ni storilo nič za kulturno dejavnost v času pandemije novega koronavirusa. Spomnila je, da je ministrstvo sodelovalo pri pripravi tako prvega kot drugega interventnega zakona, pri tem pa je po njenih besedah upoštevalo vse subjekte, ki delujejo na področju kulture. Ob tem je navedla več odločitev, sprejetih na pobudo ministrstva.

Po besedah Ignacija Fridl Jarc prav tako ne drži, da je kulturna panoga v Sloveniji tako prizadeta, da je vprašanje, ali bo po pandemiji sploh preživela. "Financiranje se zaenkrat nemoteno nadaljuje," je zagotovila. Pojasnila je, da se nadaljuje plačevanje prispevkov vsem samozaposlenim v kulturi, ki imajo to pravico, nadaljuje se z izplačevanjem programskih sredstev tam, kjer bo program realiziran, nadaljuje pa se tudi izplačevanje dvanajstin javnim zavodom.

Po besedah sekretarke do danes na ministrstvo od javnih zavodov niso prejeli informacij, da bi bila kakršnakoli pogodba s samozaposlenimi pri izvedbi kulturnega programa zaradi pandemije prekinjena ali preklicana: "Zato ministrstvo za kulturo poudarja, da je tudi v času pandemije delovalo izključno in samo v interesu kulturnih ustvarjalcev in intenzivno prispevalo k temu, da so se tudi v drugem interventnem zakonu uveljavile podpore vsem tistim, ki so morebiti s prvim interventnim zakonom izpadli."

"To pomeni, da se celotno dejavnost na področju kulture revitalizira na način, kakor je bila financirana pred pandemijo, zato do nadaljnjega ne moremo govoriti o kakršnihkoli izgubah na področju kulture. Te izgube bomo lahko ocenili šele ob koncu leta in temu ustrezno ukrepali," je dejala.

Spomnila je, da se počasi sproščajo vse dejavnosti na področju kulture, zaenkrat do števila 50 udeležencev: "To pomeni, da se s 1. junijem lahko začne normalno izvajati predvideni program, ki so ga subjekti, ki delujejo na področju kulture, v času pandemije pripravili."

Sekretarka je tako kulturnike kot medije, od katerih ministrstvo ne more "terjati, da bi posredovali informacije, ki jih redno objavljajo na svoji spletni strani", pozvala k dialogu. "Z dialogom se kultura začne in konča. Samo z dialogom lahko odkrito izmenjamo svoja stališča, ne moremo pa jih reševati z ulico," je sklenila. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ministrstvo-po-akciji-kulturnikov-zavraca-kritike-o-neodzivnosti