LGL s Sovico Oko znova vabi v gledališče

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) po epidemiji koronavirusa znova odpira svoja vrata. Kot otvoritvena uprizoritev bo drevi na sporedu marionetna predstava Sovica Oka Svetlane Makarovič v režiji Braneta Vižintina. Predstavo bodo zaigrali na Velikem odru LGL, ki omogoča priporočeno fizično distanco 40 obiskovalcem, so sporočili iz gledališča.


Foto: Jaka Varmuž

Predstavo o sovici Oki si bo mogoče ogledati še v nedeljo, torek in sredo. Da bo prehod v dvorano bolj tekoč in prijazen, so se v LGL, kot so zapisali, odločili, da sedežni red ne velja.

V gledališču bodo hkrati zagotovili vse potrebne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ker je v zaprtih prostorih še vedno obvezno nošenje mask, naprošajo obiskovalce, da upoštevajo ukrep.

Predstava Sovica Oka je premiero v novi režijski postavitvi Vižintina ter likovni podobi ilustratorke Suzi Bricelj doživela pred dvema letoma. Sovica Oka, ki s svojo preprosto dramaturgijo in iskrivimi dialogi posega v svet otroške igre, domišljije, muhavosti in domišljavosti, je prvo besedilo Svetlane Makarovič za otroke, uprizorjeno v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

"Svetlana Makarovič je ustvarila prisrčno, ljubeznivo in poetično zgodbo o mali, kapriciozni sovici Oki, ki se odloči, da ne bo več navadna, nočna ptica, temveč dnevna sova. Luna jo sicer želi pregovoriti, a nič ne pomaga. Zjutraj, ko sovja družina zleze v posteljo, si Oka natakne sončna očala in razposajeno poleti v beli dan. Na svojem preletavanju sreča vrsto živali ... sledijo dogodivščine - tudi nevarne," so vsebino predstave povzeli v gledališču.

Predstava je ob svoji premieri leta 1972 v režiji Matjaža Lobode in likovni podobi Jake Judniča pomenila dobrodošlo osvežitev v repertoarju, ki je tedaj obsegal predvsem tuja dela. Tudi po več kot 45 letih pravljica ostaja antologijska. Sporoča, da svet ni popoln, da odnosi prinašajo mnoge izzive in da se celo zakoni narave včasih ne zdijo najbolj pravični, piše na spletni strani LGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lgl-s-sovico-oko-znova-vabi-v-gledalisce