45. festival Borštnikovo srečanje

Avtor: STA

Na festivalu Borštnikovo srečanje, ki bo letos potekalo med 15. in 24. oktobrom in je po novem samostojna organizacijska enota, bo tekmovalo 12 predstav.


 

Kot je včeraj povedal selektor festivala Gregor Butala, pri izbiri tekmovalnih predstav ni imel lahkega dela, saj se je produkcija v primerjavi s prejšnjimi leti močno povečala.

Medtem ko je bilo prejšnja leta uprizorjenih okoli 80 gledaliških predstav, je letos Butala izbiral med 110 predstavami različnih zvrsti. "Izbral sem predstave, ki so poskušale nekaj več," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru pojasnil Butala. "Želel sem dati več prostora predstavam, ki so drzne in inovativne, ki izkazujejo neko refleksijo lastnega medija in imajo idealen odnos do vsebine, ki jo obravnavajo, in ki se seveda zavedajo prostora in časa, v katerem so nastale."

Izbral je predstave Cenci (Mestno gledališče ljubljansko) in Ko sem bil mrtev (SNG Drama Ljubljana) v režiji Diega de Bree, Amado mio režiserja Ivana Peternelja (Slovensko mladinsko gledališče in ŠKUC), Malomeščanska svadba Mateje Koležnik (Drama SNG Maribor), Zasebno življenje Ivane Djilas (SNG Drama Ljubljana), Manifest K. Sebastijana Horvata (E.P.I. Center in Kulturno-umetniško društvo MUKI), Od blizu Dina Mustafića (Drama SNG Maribor), Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frljića (Slovensko mladinsko gledališče), Žabe Jerneja Lorencija (Mestno gledališče Ptuj), Pogovori, samogovori Jaše Jamnika (SNG Nova Gorica), Platonov Vita Tauferja (SNG Drama Ljubljana) ter Persona Janeza Pipana (Mini teater Ljubljana).

Poleg "smetane slovenskih uprizoritev pretekle sezone", kot se je izrazil Butala, so v spremljevalnem programu še štiri predstave, in sicer Love Dolls v režiji Dude Paiva (Lutkovno gledališče Ljubljana in Dudapaiva Company), Škrip Orkestra Jelene Rusjan (Gledališče Glej), Via Nova Bojana Jablanovca (Via Negativa) in Noč čisto na robu gozdov Ivice Buljana (Mini teater Ljubljana).

Zmagovalca bo izbrala strokovna žirija v sestavi Melita Forstnerič Hajnšek, Thomas Irmer, Amelia Kraigher, Katarina Pejović in Marko Peljhan. Žirijo za podelitev Borštnikovega prstana pa sestavljajo Aleš Jan, Mateja Koležnik, Tone Partljič, Alja Predan in Milena Zupančič.

Vodja Borštnikovega srečanja Alja Predan, ki je že lani napovedala odprtje Borštnikovega srečanja v mednarodni prostor, je med letošnjimi novostmi navedla tako imenovani Slovenski showcase oziroma revijo predstav, namenjeno predvsem tuji strokovni javnosti. V naboru bo deset uprizoritev, večinoma tekmovalne predstave, s katerim želijo svetu pokazati najbolj zanimiva slovenska dela.

Tudi sicer bodo vse predstave nadnaslovljene v angleškem jeziku, tuje goste pa želijo privabiti tudi na mednarodni strokovni srečanji na temo interkritike in dramaturgije.

Borštnikovo srečanje bo letos po novem zajemalo še sklop Generacije, to je pet ali šest uprizoritev za otroke, sklop Mostovi z naborom gostujočih tujih predstav ter dve uprizoritvi kot počastitev dobitnikov Borštnikovega prstana. Obenem bodo postavili razstavo ob 45-letnici festivala, predstavili več knjig in zagnali nov portal z digitalizacijo vseh uprizoritev po besedilih Rudija Šelige, je pojasnila Predanova.

Priznala je, da imajo letos velike težave s sponzorskimi sredstvi, a sta jim priskočila na pomoč ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor, ki sta za festival namenila mnogo več sredstev kot minila leta. Prvo je zagotovilo 150.000 evrov, druga pa 100.000.

Novinarska konferenca je bila sklicana po končani konstitutivni seji strokovne skupine festivala Borštnikovo srečanje, ki jo vodi Aleš Novak.

Po besedah direktorja SNG Maribor Danila Roškerja je bila ta seja zgodovinska, saj so na njej spremenili ustanovitveni akt SNG Maribor in tako po 45 letih uredili status festivala. "Festival Borštnikovo srečanje je samostojna organizacijska enota s svojim umetniškim direktorjem, ki ga imenuje ministrstvo za kulturo," je pojasnil. Umetniški direktor, zdaj Predanova, naj bi festival vodil umetniško samostojno in avtonomno, SNG Maribor pa naj bi skrbel za organizacijsko in finančno plat.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/45-festival-bor%C5%A1tnikovo-sre%C4%8Danje