V gledališču Berliner Ensemble bo režirala tudi Mateja Koležnik

Avtor: STA

Intendant gledališča Berliner Ensemble Oliver Reese se ob sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa veseli, da bo lahko gledališče ponovno delovalo. Z repertoarja niso črtali nobenega novega projekta, le prilagodili ali prestavili bodo nekatere. Oktobra bodo premiero doživeli Ibsenovi Strahovi v režiji Mateje Koležnik.


Mateja Koležnik / Foto: Peter Uhan

Kot je Reese povedal v intervju za Berliner Zeitung, v katerem je predstavil program gledališča do konca leta, si ne glede na vse omejitve, ki jih prinaša pandemija novega koronavirusa, ne bo dovolil pokvariti razpoloženja. Vesel je, da bodo lahko ponovno začeli delovati, kako se bo z novimi pravili spoprijemalo občinstvo, pa se bo še pokazalo. Morda se bodo pokazale še kakšne nove potrebe, meni.

Ansamblu Berliner Ensemble gre po njegovih besedah dobro in ostaja skoraj nespremenjen. Igralci so tudi zelo motivirani za delo. V gledališču bodo v hiši na Schiffbauerdammu verjetno iz dvorane odstranili vsako drugo vrsto stolov, tako da bo poslej v dvorani prostora za 200 gledalcev. Reese na to gleda v pozitivni luči ter ta korak vidi tudi kot priložnost za prenovo sedežev in tal. Poleg tega je prekinitev vaj in predstav omogočila hitrejšo izvedbo gradbenih del na dvorišču in na pročelju Nove hiše (Neue Haus), ki bodo končana do začetka nove sezone.

Zaradi pandemije so pozorno pregledali celoten repertoar in asistenti režije so poiskali problematična mesta. Tako bodo nekatere aktualne produkcije izpadle, druge bo mogoče izvesti s prilagoditvami. Morda tukaj en poljub manj, tam spet bolj zračna postavitev. Sicer pa podobno počnejo tudi na gostovanjih, kadar to od njih zahtevajo pogoji v drugih hišah.

Nove produkcije bodo nastajale pod korona pogoji. "Prečrtali nismo nobenega projekta," je povedal Reese. So pa preložili na poznejši datum veliko otvoritveno predstavo z 20 igralci, ki naj bi trajala štiri ure in pol in imela dva odmora.

V gledališču režira tudi slovenska režiserka Mateja Koležnik, oktobra bo premiera Ibsenove igre Strahovi v njeni režiji. Po pisanju Berliner Zeitung sicer režiserka zaradi pandemije ni mogla realizirati opernih produkcij, napovedanih za pomlad in jesen. Pandemija pa bo po Reesovem prepričanju odzvanjala tudi v režiji Strahov.

Mateja Koležnik, ki se je zadnja leta uveljavila tako v avstrijskih kot nemških gledališčih, je lani v dunajskem gledališču Burgtheater režirala igro dunajske avtorice Marie Lazar z naslovom Rabelj. Dogajanje enodejanke je postavljeno v srednji vek. Kot so zapisali v gledališču, občinstvo v njej spremlja zadnje ure morilca, obsojenega na smrt. Ta želi spoznati svojega krvnika in ga prisiliti, da usmrtitev izvrši ne po svoji dolžnosti, ampak iz globokega osebnega prepričanja.

Leta 2018 pa je za predstavo Ivanov, ki jo je režirala v Mestnem gledališču Celovec (Stadttheater Klagenfurt), prejela nagrado nestroy v kategoriji najboljše predstave na ravni zveznih dežel. Nagrado nestroy, imenovano po avstrijskem dramatiku, igralcu in opernem pevcu Johannu Nestroyu, v več kategorijah podeljujejo od leta 2000.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-berliner-ensemble-bo-rezirala-tudi-mateja-koleznik