Gledališču Shakespeare's Globe brez pomoči preti zaprtje

Avtor: STA

V gledališču Shakespeare's Globe iz Londona so zaprosili za nujna sredstva, da se izognejo plačilni nesposobnosti. Londonsko prizorišče je namreč zaprto od 20. marca dalje in je poslance opozorilo, da je "povsem ranljivo in v nevarnosti zaprtja zaradi covida-19". Za ponovni zagon bi gledališče potrebovalo pet milijonov funtov, piše britanski BBC.


Foto: Pixabay

Gledališče ni bilo upravičeno za pomoč Angleškega umetnostnega sveta (ACE) in so ga tako "pustili brez nujne podpore". Globe namreč ne dobi letnega financiranja ACE, kar pomeni, da ne more dostopati do njihovega glavnega 90 milijonov funtov vrednega nujnega sklada v primeru izrednega stanja. Z gledališča so sporočili, da so bili zavrnjeni tudi za del 50 milijonov funtov, namenjenih organizacijam izven letnega financiranja ACE.

"To je bilo finančno uničujoče in bi lahko bilo celo usodno," so v gledališču dejali izbranemu odboru ministrstva za digitalno, kulturo, medije in šport (DCMS). Konservativni poslanec Julian Knight, ki predseduje odboru, je v pismu kulturnemu sekretarju Oliverju Dowdnu napisal, da bi bila "tragedija", če bi se gledališče zaprlo.

"Shakespeare's Globe je svetovno priznana institucija in ni le del naše narodne identitete, ampak vodilni primerek velikega doprinosa umetnosti naši ekonomiji," je zapisal in dodal: "Tragedija bi bila, da bi ta narodni zaklad podlegel covidu-19."

Globe zbere 95 odstotkov prihodkov s prodajo vstopnic, vodenih ogledov, izobraževalnih delavnic, maloprodaje in gostinskih storitev - vse te dejavnosti pa temeljijo na odprtosti prizorišča javnosti.

"Smo model za nesubvencionirano področje umetnosti, ki je v dobrem teku, je finančno odporen in ga dobro upravljamo, a spričo krize, kot je ta, ni mehanizma, ki bi nam pomagal," so dejali pri gledališču.

Javni nacionalni svetovalni organ za gledališča Theatres Trust predvideva zaprtje veliko gledališč, kar bo velik udarec za položaj Velike Britanije kot vodilne na tem področju.

Današnje gledališče Shakespeare's Globe je replika okroglega teatra na prostem, ki ga je Shakespeare zasnoval leta 1599. Na njegovem odru so med drugim nastopili Ian McKellen, Christopher Plummer, Judi Dench, Jude Law, Ralph Fiennes in David Tennant.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledaliscu-shakespeare-s-globe-brez-pomoci-preti-zaprtje