Primorska gledališča bodo razglasila dobitnike gledaliških nagrad tantadruj

Avtor: STA

Tri primorska gledališča - Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče (SSG) iz Trsta in SNG Nova Gorica - bodo drevi razglasila dobitnike primorskih gledaliških nagrad tantadruj 2020. Letos bo razglasitev potekala v spletni obliki, in sicer ob 20. uri na Facebook straneh in youtube kanalih sodelujočih gledališč.


Foto: Arhiv Slovensko stalno gledališče Trst

Prireditev "na zaslonu" bodo oblikovali direktorji in umetniški vodje Danijel Malalan, Katja Pegan, Maja Jerman Bratec in Marko Bratuš ter predsednica upravnega sveta SSG Breda Pahor.

Režiser spletnega dogodka, na katerem bodo odkrili, kdo prejme letošnje nagrade za gledališki dosežek, igralsko stvaritev in predstavo v celoti, je Jaka Ivanc.

Prejemnica nagrade za življenjsko delo pa je tržaška kostumografinja Marija Vidau. Tako je sklenila žirija, ki so jo sestavljali Ingrid Kašca Bucik, Bine Matoh in Nataša Sosič.

"Umetniško snovanje kostumov za več kot 350 predstav v domala vseh slovenskih gledališčih je prineslo Mariji Vidau tudi veliko zadoščenja," so med drugim zapisali v utemeljitvi nagrade. "Njeno vodilo je bilo eksperimentiranje, izvirnost je iskala tudi v unikatnih dodatkih, ki jih je večkrat izdelala sama, vendar je dosledno upoštevala gledališko tradicijo. Umetniško in ustvarjalno delo, ki ga je opravila Marija Vidau na prizorišču slovenskega gledališča, je primorskemu prostoru dalo pridih univerzalnosti in enkratnosti," med drugim piše v utemeljitvi nagrade.

Nagrado, poimenovano po knjižnem junaku Cirila Kosmača, so tri primorska gledališča ustanovila z namenom, da vsakoletno počastijo svoje gledališke junake, torej tiste posameznike, katerih delo je omogočilo, pospešilo in zaznamovalo umetniško rast in razvoj gledališke umetnosti na celotnem območju slovenskega življa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/primorska-gledalisca-bodo-razglasila-dobitnike-gledaliskih-nagrad-tantadruj