Threnos Carmine Slovenice s svetovno premiero na Operadagen v Rotterdamu

Avtor: STA

Najnovejša produkcija Carmine Slovenice Threnos (za grlo) bo prihodnji teden doživela svetovno premiero na spletni televizijski platformi mednarodnega festivala Operadagen v Rotterdamu. Predvajana bo video različica projekta, ki je bil v živo izveden in posnet na začetku marca v mariborski Minoritski cerkvi.


Foto: Dorian Šilec Petek

Prenos bo potekal 14. maja od 12. ure dalje. Mednarodni festival Operadagen Rotterdam prinaša sodobne trende v glasbenem gledališču in operi ter je odprt za različna glasbeno-gledališka iskanja, so v današnjem sporočilu za javnost izpostavili v Carmini Slovenici.

Threnos (za grlo) sta zasnovala ameriški skladatelj Jacob Cooper in dirigentka Karmina Šilec. Delo v izvedbi 16 solistov novoglasbenega gledališča Choregie preigrava odnos med človekom in živaljo.

"Živali so kot marginaliziran subjekt izhodišče, metafora. V bistvu pa gre za človeka in za premislek o njem samem. Za ustvarjalce je bila pomembna tudi zastavitev dela, ki vzpostavlja možnosti za premisleke o radikalni transformaciji odnosov med ljudmi in živalmi. Kar je prav posebej relevantno v času, ko se svetovna pandemska tragedija kaže kot odraz tega človekovega odnosa do živali ter pohlepa sodobne industrije, še posebej predelovanja mesa," pojasnjujejo avtorji.

Ideja za skladbo izhaja iz starogrške žalostinke. Besedilo je delo pesnice Dore Malech, video pa Young Joo Lee. Pod scenografijo se podpisuje Dorian Š. Petek in kostumi Tina Bonča.

Premierno je bil projekt izveden 9. marca v mariborski Minoritski cerkvi, tik preden je zaradi novega koronavirusa nastopila karantena.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/threnos-carmine-slovenice-s-svetovno-premiero-na-operadagen-v-rotterdamu