Milanska Scala septembra v novo sezono z Verdijevim Rekviemom

Avtor: STA

Milanska Scala bo ponovno odprtje po pandemiji koronavirusa septembra počastila z velikim koncertom pod vodstvom glasbenega direktorja Riccarda Chaillyja. Izvedli bodo Rekviem Giuseppeja Verdija v posvetilo vsem smrtnim žrtvam epidemije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.


Operna hiša La Scala / Foto: Jakub Hałun, via Wikimedia Commons

Koncert bodo predvidoma ponovili tudi v Bergamu in Brescii, mestih, ki ju je virus najbolj prizadel. Pevska solista v Rekviemu bosta Francesco Meli in Krassmira Stoyanova.

O načrtih za nov začetek je ravnatelj Scale Dominique Meyer razpravljal z nadzornim svetom operne hiše, je v torkovi izdaji poročal milanski dnevnik Corriere della Sera.

"Koncert ob ponovnem zagonu Scale mora biti pomemben znak za Milano, Italijo in ves svet," je Meyer zapisal v pismu zaposlenim v operni hiši. Kot je pojasnil, je zgled temu koncert 11. maja 1946 pod vodstvom Arturja Toscaninija, s katerim je Scala praznovala ponovni začetek po drugi svetovni vojni. Na koncertu je nastopila tudi sopranistka Renata Tebaldi.

Septembra namerava Scala uprizoriti opere Verdijevo Aido, Verdijevo Traviato v režiji Liliane Cavani in pod vodstvom dirigenta Zubina Mehte ter Puccinijevo La Boheme. Še vedno pa ni jasno, po katerih pravilih bi gledališče lahko nadaljevalo z delom in kakšna mora biti razdalja med publiko. "Pričakujemo lahko velik padec gledalcev, zlasti mednarodne publike, kar bo povzročilo znaten padec prihodkov," je povedal Meyer.

Več produkcij aktualne sezone, ki so jih morali zaradi krize koronavirusa preklicati, so morali prestaviti na drugo polovico leta. To med drugim velja za Straussovo Salomo na čelu s Chaillyem, ki so jo vadili februarja tik pred izbruhom epidemije koronavirusa.

Italijanska vlada, ki je s 4. majem napovedala rahljanje ukrepov, se še ni odločila, kdaj naj bi spet lahko začela delovati tamkajšnja gledališča. Nov začetek pričakujejo septembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/milanska-scala-septembra-v-novo-sezono-z-verdijevim-rekviemom