Slovenska gledališča na spletu: Slovensko stalno gledališče Trst

Avtor: SSG Trst/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled spletnih aktivnosti Slovenskega stalnega gledališča Trst.


Foto: Arhiv SSG Trst

Slovensko stalno gledališče Trst vsako nedeljo ob 18. uri na Facebook strani gledališča z gledalci deli predstavo iz letošnje in preteklih sezon. V preteklih tednih so si gledalci lahko ogledali Cankarjeve Hlapce v režiji Sebastijana Horvata, predstavo Zadnjih pet let (a. Jason Robert Brown, r. Jasmin Kovic), Goldbergove variacije (a. George Tabori, r. Robert Waltl) in uprizoritev Videz vara (a. Thomas Bernhard, r. Dušan Mlakar). V petek, 1. maja, si lahko ob 18.00 ogledate predstavo Kako postati Slovenci v 50 minutah, v nedeljo, 3. maja, prav tako ob 18.00 pa predstavo Hamlet v režiji Matjaža Fariča. Do posnetkov predstav lahko dostopate na YouTube kanalu gledališča.

Gledališče se je vključilo tudi v mrežo severovzhodnih gledališč »Una stagione sul sofà - Sezona na kavču« (spored je dostopen na povezavi). Platforma stalnih gledališč iz Benečije, Bocna in Trsta vsak konec tedna z gledalci deli posnetke predstav.

V sodelovanju z Narodno in študijsko knjižnico v Trstu v gledališču pripravljajo tudi predstave za najmlajše, ki jih vsako sredo ob 18. uri predvajajo na YouTube kanalu SSG Trst ter na spletni in Facebook strani gledališča ter knjižnice. Otroci so si že lahko ogledali predstavo Mala šola za klovne (a. Friedrich Karl Waechter, r. Renata Vidič), 29. aprila je bil vrsti prvi del predstave Cukrbomba avtorja in režiserja Maurizia Soldaja, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi (drugi del bo na sporedu 6. maja), v naslednjih tednih pa si bo mogoče ogledati še predstavi Kdo je sešil cesarju nova oblačila? in Medved z miško na rami.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenska-gledalisca-na-spletu-slovensko-stalno-gledalisce-trst