Slovenska gledališča na spletu: Gledališče Koper

Avtor: Gledališče Koper/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled spletnih aktivnosti Gledališča Koper.


Foto: Arhiv Gledališče Koper

Gledališče Koper je v arhivu poiskalo tako posnetke predstav za otroke in mlade kot tudi za odrasle. Odrasli gledalci si lahko ogledajo predstave: Za blagor vseh ljudi (a. Francesco Randazzo, r. Nenni Delmestre), ki je nastala v koprodukciji s SNG Nova Gorica, Zadnje lune avtorja Furia Bordona in režiserja Dušana Mlakarja, Parole, parole (a. Aldo Nicolaj, r. Jaka Ivanc) in Pašjon avtorja Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja.

Mlajši ljubitelji gledališča lahko uživajo v predstavah: 

V gledališču so se odločili, da bodo nekatere predstave odigrali kar v živo preko spleta, v naslednjih dneh bodo na ta način uprizorili Cankarjeve drame, uvrščene v program mature iz slovenščine. Doslej so tako odigrali Kralja na Betajnovi in Pohujšanje v dolini šentflorjanski. Predstave si lahko ogledate preko aplikacije Zoom in na uradnem YouTube kanalu gledališča.

Na družabnih omrežjih objavljajo tudi pogovore o igralskem ustvarjanju v času koronakrize, ki jih z igralci gledališča pripravljajo novinarke Radia Koper. V koprskem gledališču pa vabijo tudi k ogledom posnetkov pesmic in pravljic, ki jih berejo člani igralskega ansambla. Ljubitelje gledališča vabijo tudi k sodelovanju v nagradnih igrah, ki prav tako potekajo na družabnih omrežjih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenska-gledalisca-na-spletu-gledalisce-koper