Med nominiranci za Cankarjevo nagrado tudi dramatičarka Simona Semenič

Avtor: STA

Za Cankarjevo nagrado, ki je poklon velikemu slovenskemu književniku ter hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku, so nominirani Vinko Möderndorfer, Sebastijan Pregelj, Simona Semenič in Brane Senegačnik. Nagrada bo podeljena na Vrhniki, ko bodo to dopuščale razmere.


Ivan Cankar / Foto via wikimedia commons

Möderndorfer je nominiran z zbirko esejev, dnevnikov in krajših mnenjskih zapisov Ljudomrznik na tržnici. Po mnenju žirije se zbirka kot celota neposredno navezuje na Cankarjevo tradicijo angažiranih, družbeno-kritičnih besedil, ki na slogovni ravni lahkotno prehajajo iz publicističnega v literarni žanr.

Obenem se polemika in satira izmenjujeta s poetičnimi razmisleki o lastni umetniški praksi in ustvarjalnem procesu. Na tematski ravni Möderndorfer spregovori o položaju sodobnega umetnika v času, ko se zdi, da niti oblast niti množica nista zmožni prepoznati transformativnega potenciala umetnosti tako za posameznika kot za družbo.

V Pregljevem generacijskem romanu V Elvisovi sobi bralec spremlja odraščanje generacije, rojene v zgodnjih 70. letih minulega stoletja. Prvoosebni pripovedovalec spremlja dogodke skozi svoje otroške in kasneje mladostniške oči, pri čemer se skozi svojo omejeno perspektivo dotika družbenega dogajanja od Titove bolezni do osamosvojitve Slovenije in vojne v Bosni. Omejena perspektiva glavnega lika narekuje preprosto izražanje in skopo karakterizacijo likov. Tematska in slogovna raven romana, ki odlično prikaže pisateljevo generacijo, sta prepričljivo usklajeni, piše v utemeljitvi.

Simona Semenič je nominirana za igro To jabolko, zlato. V njej se ukvarja z žensko željo, z njenim ozaveščanjem in potlačitvami. Tri ženske v različnim obdobjih sanjajo iste sanje. Da so kraljice in jim je na voljo špalir služinčadi in se potem zbudijo in o svojih zdaj ozaveščenih željah in sprotnih spolnih praksah spregovorijo zaupnicam in župniku.

Igra je spisana v neposrednem, poltenem, gladko govorljivem in nekoliko stiliziranem jeziku, pogosta so zrcaljenja, ki kažejo temeljno zagato z užitkom, opozarjajo na njegovo začasnost in nujnost meje, hkrati omogoča kar največji razpon glede morebitnih uprizoritvenih praks. Kot piše v utemeljitvi, Simona Semenič slovensko dramatiko razširja na prej neizpisana področja in brez zadržkov spregovori o ženskem užitku, kar izpiše drzno, avtorsko prepoznavno in suvereno.

Senegačnik je nominiran za zbirko Pogovori z nikomer, s katero se po mnenju žirije vrača k temeljem poezije s samostojnim, inovativnim in obenem prepoznavnim odnosom do tradicije klasičnega in sodobnega slovenskega strukturiranega verza.

Pesmi so refleksivne, ukvarjajo se z najglobljimi bivanjskimi vprašanji. Skozi čutno nazorne podobe, ki jih lirski subjekt največkrat zajema iz narave ali iz umetnosti, je Senegačnik razvil prepoznavno osebno govorico. Zbirka Pogovori z nikomer je nevpadljivo vabilo k tihemu razmišljanju v našem preglasno hreščečem času, piše v utemeljitvi.

Nominirance je izmed 12 predlogov izbrala žirija v sestavi Ivan Verč (predsednik), Ana Geršak, Darja Pavlič, Matej Bogataj in Niko Grafenauer.

Cankarjevo nagrado lahko prejme delo s kateregakoli področja ustvarjanja Ivana Cankarja - pesniška zbirka, roman, drama ter zbirka kratkih pripovedi ali esejev. Obsega priznanje, utemeljitev in 5000 evrov.

Nagrado so lani ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstveno-raziskovalni center SAZU, darovalka nagrade je Občina Vrhnika.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/znani-so-nominiranci-za-cankarjevo-nagrado