Izid druge izdaje knjige Mete Hočevar Prostori igre

Avtor: MGL

V knjižnici MGL je izšla druga, dopolnjena izdaja knjige Prostori igre scenografke in arhitektke Mete Hočevar.


Foto: Arhiv MGL

Drobna knjižica Prostori igre Mete Hočevar je takoj po izidu leta 1998 spremenila poglede in interpretacije fenomenov slovenskega, jugoslovanskega in tudi evropskega gledališča. Pokazala in ponazorila je, da scenografija ni več ločeni prostorski element, ki ga dodamo predstavi, del scenerije, pobarvana zadnja stena, interier. Nasprotno! Je nekaj, kar se raztopi v in kar vsebuje vse druge komponente, ki sestavljajo predstavo.

Druga izdaja te knjige je zato namenjena vsem gledalcem, ki hočejo razumeti in brati gledališče skozi njegove prostorske in časovne komponente. Dopolnjena je z izčrpno spremno besedo, ki jo je napisal dramaturg in gledališki teoretik Tomaž Toporišič.

Iz spremne besede T. Toporišiča: "Ta temeljna knjiga bo skupaj z novo knjigo, posvečeno fenomenologiji prostorov gledališča kot ustvarjalkinega in razmišljevalkinega časa Prostori mojega časa tvorila celoto, s pomočjo katere bomo lahko vstopali v prostore in čase gledališča, hkrati pa nam bosta knjigi omogočili, da bomo lahko te prostore skupaj z avtorico, ki jih kreira in razlaga, tudi mislili."

Meta Hočevar je priznana slovenska arhitektka, scenografinja in gledališka režiserka. Po študiju in delovanju na področju arhitekture se je začela ukvarjati z gledališko režijo in scenografijo. Je avtorica cele vrste odmevnih gledaliških predstav v Sloveniji in tujini, med pomembnejšimi so predstave (Jovanović: Antigona, obdelava Ibsenove Divje račkeDružinski album in Jukio Mishima: Obisk) izvedene v okviru festivala Wiener Festwochen, režije in scenografije v SNG Drama, Ljubljana, med njimi največ dela slovenskih avtorjev Zajca, Strniše, Smoleta in Jovanovića. Kot scenografinja je sodelovala z gledališči v ZDA, Nemčiji, Avstriji, Italiji, Rusiji, Grčiji. Za svoje gledališko delo je prejela celo vrsto nagrad, med najpomembnejšimi je velika Prešernova nagrada za gledališko ustvarjanje, več Borštnikovih nagrad, več Sterijevih nagrad in v letu 2005 nagrada za najboljšo scenografijo v Grčiji. Leta 1998 je izdala knjigo Prostori igre, v kateri se loteva problema prostora v uprizoritvenih umetnostih in je prevedena v srbščino in angleščino. Bila je redna profesorica za scenografijo na AGRFT in gostujoča profesorica na Magistrskem studiju na Univerzi umetnosti v Beogradu, Skopju in Novem Sadu. Je zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani.

četrtek, 23. aprila, ob 19.00 bo na MGL youtube kanalu potekala predstavitev knjige v živo. Dogodek bo povezovala urednica knjige in zbirke Petra Pogorevc, na njem pa bosta poleg avtorice sodelovala še avtor spremne besede Tomaž Toporišič ter Jernej Gašperin, član igralskega ansambla MGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izid-druge-izdaje-knjige-mete-hocevar-prostori-igre