Slovenska gledališča na spletu: Slovensko mladinsko gledališče

Avtor: SMG/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je tokrat pripravila pregled spletnih aktivnosti Slovenskega mladinskega gledališča.


Foto: Arhiv SMG

V Slovenskem mladinskem gledališču do ponovnega odprtja gledalce vabijo k ogledu posnetkov nekaterih predstav. Na spletu si je že mogoče ogledati avtorski projekt Žige Divjaka Človek, ki je gledal svet, koncertno uprizoritev Pasja procesija avtorjev Svetlane Makarovič in Jureta Novaka, predstavo Odilo. Zatemnitev. Oratorij avtorjev Petra Mlakarja in Dragana Živadinova (r. Dragan Živadinov), predstavo Kompleks Ristić režiserja Oliverja Frljića in predstavo Hitchcock v režiji Weronike Szczawińske. Na spletu lahko poslušate tudi projekt S*S, v katerem je sodelovalo več kot 50 slovenskih avtorjev. 

Na spletu so dostopni tudi nekateri pogovori iz cikla "Dežela pridnih" in drugih diskurzivnih programov. V epizodi z naslovom Pet tednov v balonu je voditelj Boštjan Narat sogovornikom Anji Golob, Bredi Ilich Klančnik, Damjani Černe, Evi Ogorevc, Chrisu Eckmanu, Juriju Medenu, Matjažu Ličerju, Rizwanu Zahoorju in Žigi Golobu zastavil vprašanje, katero umetniško delo najlepše ponazarja čas, ki ga živimo. V epizodi z naslovom Priložnost korone pa se je Erik Valenčič pogovarjal z gostom Vukom Čosićem.

V prihodnje bodo objavili še več posnetkov uprizoritev in pogovorov, o katerih bodo javnost redno obveščali na spletni strani in družbenih omrežjih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenska-gledalisca-na-spletu-slovensko-mladinsko-gledalisce