Slovenska gledališča na spletu: SNG Drama Ljubljana

Avtor: SNG Drama Ljubljana/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je tokrat pripravila pregled spletnih aktivnosti SNG Drama Ljubljana.


Foto: Arhiv SNG Drama Ljubljana

V ljubljanski Drami so se odločili z gledalci deliti posnetke nekaterih svojih predstav iz prejšnjih gledaliških sezon. Aprilski spored ekskluzivnih predvajanj je dostopen na njihovi spletni strani, v "repertoar Drama od doma" pa so vključili tako predstave za odrasle kot tudi za mlajšo publiko. Ogled predstav je mogoč v omejenem terminu oz. ob določeni uri, vsaka predstava je na sporedu dva dni zapored. Za takšen pristop so se odločili, ker si želijo, da se v razmerah, ki ne omogočajo srečevanja v gledaliških dvoranah, vseeno ne izgubi zavezanost skupinskemu gledališkemu ritualu. Predstave si lahko ogledate na YouTube kanalu gledališča. Ta teden si lahko ogledate predstavo V Damask Augusta Strindberga v režiji Aleksandra Popovskega iz leta 2010 (20. aprila ob 20.00), predstavo Gledališka bum-bonjera v režiji Luke Martina Škofa, (24. aprila ob 20.00 in 25. aprila ob 18.00) ter posnetek uprizoritve Biblija, prvi poskus v režiji Jerneja Lorencija (26. in 27. aprila ob 20.00).

SNG Drama Ljubljana je zelo dejavna tudi na Facebooku in Instagramu. V pobudi Drama bere z domačega kavča člani igralskega ansambla berejo odlomke iz izbranih literarnih del. Za najmlajše ljubitelje gledališča so pripravili pobudo Drama ustvarja za cicibane, v okviru katere Dramini igralci prebirajo pravljice. Pobuda Drama bere za ranljive skupine pa je namenjena bolj ogroženim skupinam, za katere so pripravili posebna branja poezije in proze. Na Facebooku redno objavljajo tudi voščila ob rojstnih dnevih sedanjih in bivših sodelavcev.

Vse omenjene pobude ljubljanske Drame so v zadnjih tednih pritegnile veliko ljubiteljev gledališča, prvo predvajanje v živo je bilo na sporedu v nedeljo, 22. marca, ko so delili posnetek uprizoritve Misterij buffo Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega v režiji Aleksandra Popovskega, ki si ga je ogledalo skoraj 2000 gledalcev. V SNG Drama Ljubljana vse ljubitelje gledališča vabijo, da jih spremljajo na kanalu YouTube ter na omrežjih Facebook in Instagram.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenska-gledalisca-na-spletu-sng-drama-ljubljana