Mariborska Opera prestavlja projekte v jesen

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališče Maribor je konec maja načrtovalo novo izvedbo v javnosti zelo dobro sprejete Operne noči v Mestnem parku, že na začetku aprila pa praizvedbo nove slovenske opere Marpurgi, s katero bi obeležili stoletnico. A so ti načrti zaradi epidemije koronavirusa splavali po vodi in so zaenkrat prestavljeni na jesen.


Foto: Arhiv SNG Maribor

"Skoraj si ne znamo predstavljati, da bi lahko v tej sezoni izvedli še kakšen koncert ali predstavo," je danes povedal umetniški in glasbeni direktor mariborske Opere Simon Krečič. "Tako so vsi naši načrti bolj usmerjeni v jesenski čas. Če bo nekako tako, kot si želimo, bi morala biti Operna noč prva stvar, ki bi se zgodila v septembru," je dodal.

Operna noč, v kateri Simfonični orkester in operni solisti SNG Maribor nastopijo v parku na prostem, je bila načrtovana 29. maja. Čeprav gre za prireditev na odprtem, je njena izvedba v trenutnih razmerah zaradi epidemije novega koronavirusa nemogoča, saj se je ponavadi udeleži več tisoč ljudi. Po besedah Krečiča so pri napovedih previdni tudi zaradi tega, ker je med njihovim občinstvom velik delež starejših ljudi, ki veljajo za rizično skupino.

Hkrati si v Operi želijo, da bi lahko čim prej ponovno začeli z delom, saj se zaostanki naglo povečujejo. "Želim si, da bi se zadeve vsaj toliko sprostile, da bi lahko začeli vaditi do konca sezone, kar pomeni, da bi lahko naše odprte projekte pripeljali do faze, da bodo takrat, ko dobimo dovoljenje za izvedbo, lahko čim prej izvedljivi," je pojasnil Krečič.

Tik pred izbruhom epidemije so ustvarjali predstavo Marpurgi, ki je bila napovedana kot umetniški poklon spregledani zgodovini mesta ob Dravi v zvrsti sodobne slovenske opere. Po motivih istoimenskega romana Zlate Vokač Medic sta se je lotila skladateljica Nina Šenk ter libretist in režiser predstave Igor Pison.

Zgodba govori o skupnosti mariborskih Judov Marpurgov, ki so živeli v Mariboru do konca 15. stoletja. Skozi dualistično pripovedno prizmo dveh ključnih protagonistov, doktorja Hannesa in Mathiasa, ki na iste dogodke velikokrat gledata iz povsem drugačne perspektive, se z nizanjem dnevniških utrinkov postopoma izrisuje zgodovina prostora. V pevskih vlogah naj bi nastopili domači solisti Sabina Cvilak, Jaki Jurgec, Martin Sušnik, Bogdan Stopar, Sebastijan Čelofiga in Irena Petkova.

Premiera je bila predvidena za 3. april ob začetku Slovenskih glasbenih dni. "V bistvu je sreča v nesreči, da smo Marpurge pripeljali že zelo daleč. Opera je napisana, pripravljeni so vsi notni materiali. Imeli smo že tri tedne režijskih in glasbenih vaj in kupili smo že vse materiale za sceno in kostume, zato tudi če bo prišlo do kakšnih rezov, projekt ne bo ogrožen in bo lahko premiera, takoj ko spet odpremo dvorane," je povedal Krečič.

Ta opera, ki je bila napisana posebej za mariborsko Opero, naj bi predstavljala vrhunec praznovanja stoletnice delovanja SNG Maribor, še posebej pa njegovega opernega dela. Prva operna stvaritev na tem odru v slovenskem jeziku je bila namreč 1. maja 1920, in sicer opereta Mam'zelle Nitouche. "Šlo bi res za veliko stvar, ker vendarle se slovenska opera ne napiše vsak dan," je dodal dirigent.

Po prvotnih načrtih naj bi 15. maja sledila premiera Puccinijeve opere Madama Butterfly v režiji Piera Francesca Maestrinija, a je ta projekt po Krečičevih besedah odvisen od nadaljnjega finančnega položaja. V mariborski Operi je namreč zaradi epidemije ostala neizvedena polovica sezone - izvedli so le dve od štirih napovedanih premier. "Preostali dve premieri bomo morali prinesti noter v začetku naslednje sezone, kar pomeni, da se nam podre tudi ustaljeni abonmajski sistem. Tu je veliko neznank, zato so točne napovedi še nemogoče," je povedal.

Tako Krečič še ne more govoriti o novi sezoni, saj je ta seveda odvisna od uspešnosti izvedbe tekoče sezone in v prihodnje odmerjenega državnega financiranja njihovega programa. "Vsi skupaj smo v situaciji, v kateri se nikoli prej še nismo znašli, zato je veliko negotovosti," je dodal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-opera-prestavlja-projekte-v-jesen