Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Sen kresne noči

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Vabimo vas k ogledu predstave Sen kresne noči Williama Shakespeara v režiji Janusza Kice in produkciji SNG Nova Gorica. Predstava, ki je bila premierno uprizorjena oktobra leta 2002, je sodelovala na 38. Festivalu Borštnikovo srečanje, na katerem sta bila nagrajena režiser Janusz Kica in igralka Alida Bevk (prejela je Borštnikovo nagrado za mlado igralko).


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Predstava je sodelovala tudi na festivalu Dnevi komedije leta 2003. Janusz Kica je postal žlahtni režiser, igralci Janez Starina, Ivo Barišič, Danijel Malalan, Iztok Mlakar, Milan Vodopivec in Jože Hrovat pa so si prislužili naziv žlahtnih komedijantov. Radoš Bolčina je (tudi) za vlogo Škrata prejel nagrado Prešernovega sklada 2004.

Predstavo si lahko ogledate od na tej povezavi.

Shakespearovo dramo je prevedel Milan Jesih, dramaturginja je bila Martina Mrhar, za scenografijo je poskrbel Kaspar Zwimpfer, za kostumografijo Gertrude Rindler-Schandl, za glasbo pa Arturo Annecchino in Mirko Vuksanović.

"Sen kresne noči v režiji Janusza Kice stilizira vodilne teme in motive - ljubezen, spolnost in erotiko. Sanje tako postanejo estetizirana prispodoba nagonov. Like, ki jih med spanjem obvladuje poželenje, spretno preigrava celotna igralska zasedba. Odigranih je nekaj imenitnih vlog, od dobrodušnega škrata ali hudičevega zlodeja, Oberona in Titanije, do Klobčiča, Tkalca oziroma Pirama." (Nina Jerman, RTVSLO)

"In po premieri je mogoče zapisati, da se je gostujoči režiser Janusz Kica ob že preverjeni duhoviti, sveži in gibki pesniški poslovenitvi Milana Jesiha znova potrdil kot tenkočuten poet gledališko razkošne in obenem selektivne odrske domišljije, s katero je v večjem delu prepričljivo stkal sanjsko neotipljiv ter očarljivo živ in stvaren odrski organizem in prizorov oziroma vzporednih zgodb ljubezni in sovraštva med pravljičnimi škrati in vilinskimi bitji ter ljudmi, in sicer v stalnem prelivanju med sanjami in resničnostjo, naravnim in umet(el)nim, materialnim in eteričnim." (Slavko Pezdir, Delo)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/borstnikovo-srecanje-na-portalu-sigledal-sen-kresne-noci