SMG na zagrebških Dnevih satire

Avtor: STA

Na zagrebškem festivalu Dnevi satire je včeraj v gledališču Kerempuh s predstavo Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! gostovalo Slovensko mladinsko gledališče.


foto Matko Biljak

Frljićeva predstava je edina slovenska igra na letošnjih Dnevih satire, ki so se začeli 4. junija, sklenili pa se bodo v soboto.

Predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! je provokativna ter govori o življenju in smrti, sovraštvu in ljubezni danes in v nekdanji Jugoslaviji. Tudi naslov predstave je del besedila himne bivše skupne države, so napovedali organizatorji festivala.

"Ideja je bila, da bi se ukvarjali z družbeno realnostjo v Sloveniji, teme pa so ksenofobija in nacionalizem, čeprav so mi povedali, da tega v Sloveniji ni", je pred zagrebškim gostovanjem povedal Frljić.

V predstavi igrajo Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga in Matija Vastl. Dramaturga sta Borut Šeparović in Tomaž Toporišič, za scenografijo, kostumografijo in izbor glasbe pa je poskrbel režiser Frljić.

Besedilo je plod sodelovanja celotne umetniške ekipe, saj se je izoblikovalo skozi dvomesečni proces ustvarjanja, vaj in improviziranja. Zato je v vlogah polno avtobiografskih fragmentov, ki pa so vendarle v veliki meri zakriti s fikcijo.

Na letošnjih Dnevih satire sodeluje 15 predstav. Poleg hrvaških na festivalu sodelujejo še gledališča iz Novega Sada, Beograda, Sarajeva in Ljubljane.

Na program so uvrščene tako predstave, ki imajo povsem razvedrilno vrednost, kot tudi tiste z bolj provokativno noto, med katere sodi tudi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine.

Žirija festivala bo prejemnika glavne nagrade zlati smeh razglasila v soboto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/smg-na-zagreb%C5%A1kih-dnevih-satire