Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Učene ženske

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Vabljeni k ogledu uprizoritve Učene ženske po Molièrovih Učenih ženskah v režiji Jerneja Lorencija in koprodukciji Slovenskega ljudskega gledališča Celje ter Mestnega gledališča Ptuj. Na 51. Festivalu Borštnikovo srečanje je predstava prejela nagrado za najboljšo uprizoritev.


Foto: Jaka Babnik

Predstava je bila uvrščena v tekmovalni program 46. Tedna slovenske drame.

Posnetek si lahko ogledate na tej povezavi.

Besedilo uprizoritve je nastalo po motivih Molièrovih Učenih žensk v prevodu Josipa Vidmarja. Dramaturg predstave je bil Matic Starina, kostumografinja Belinda Radulović, koreograf in asistent režiserja Gregor Luštek, avtor glasbe in korepetitor pa Branko Rožman.

V utemeljitvi Borštnikove nagrade so zapisali: "Avtorski projekt Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk temelji na slavnem Molièrovem besedilu, ki ga ustvarjalna ekipa nadgradi in pred nami pogumno prikaže tragičnost današnjega političnega in umetniškega trenutka. V nizu izjemnih prizorov nam predstavi popolnoma nov izdelek na visokem estetskem nivoju, poln globokih osebnih spoznanj o intimnosti, umetnosti in lastnih slabostih. Ob izjemno inspirativnem in izvirnem skupinskem izvajanju celotnega ansambla se pred nami razgrnejo teme spolnosti, seksualnosti, konzervatizma in avantgardizma, razkrivanja manipulatorskih strategij in posameznikove nemoči, da bi se temu uprl. Predstava, ki iskreno spregovori o družbi, v kateri vladajo lažne veličine, družbi, v kateri sprenevedanje najde plodna tla; o družbi, ki vsem na očeh dopušča vsakodnevno ubijanje ljudi, umetnosti, idej, pravic … Izjemno pomemben in relevanten estetski in etični gledališki dogodek, ki pogumno opozarja na boleče točke današnjega trenutka." 

"Tako emotivnega dogajanja na odru že dolgo nismo videli, in to povsem brez solzavosti in patetike. To je protagonistom – posebno velja izpostaviti Pio Zemljič in Gregorja Zorca – uspelo doseči, ne da bi posegli po posebnih receptih demediatizacije ali umetnega preseganja zaprtega teatrskega diegetičnega univerzuma, zgolj s spontanim, skoraj neopazno fingiranim družabnim večerom, ki se je 'po naključju' odvijal v gledališki dvorani." (Peter Rak, Delo)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/borstnikovo-srecanje-na-portalu-sigledal-ucene-zenske