Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Izumitelj na Zemlji

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Vabljeni k ogledu predstave Izumitelj na Zemlji avtorja Antona Podbevška v režiji Bare Kolenc in produkciji Anton Podbevšek Teatra. Predstava je bila uvrščena v tekmovalni program 54. Festivala Borštnikovo srečanje.


Foto: Arhiv Anton Podbevšek Teater

Predstavo si lahko ogledate na tej povezavi.

S predstavo Izumitelj na zemlji so v novomeškem gledališču obeležili 120. obletnico rojstva Antona Podbevška, čigar poezijo povezujemo z začetkom zgodovinske avantgarde na Slovenskem.

Miklavž Komelj, ki je poskrbel za dramaturgijo in skupaj z režiserko Baro Kolenc opravil izbor poezije, je ob premieri zapisal: "Podbevšek je bil v Sloveniji prvi, ki je s svojo poezijo napolnil gledališko dvorano. Razumel jo je kot poezijo, ki zase zahteva tudi gledališki oder. Predstava Izumitelj na Zemlji vrača to poezijo na oder. Podbevšek jo je na odru recitiral v svoji samoti, predstava Izumitelj na Zemlji pa hoče obuditi njegovo neponovljivo prezenco z novo odrsko govorico v zavesti, da poezija ni samo pesništvo, ampak je stanje duha."

Izvajalci in soustvarjalci predstave so Andraž JugLeja JurišičUrban KuntaričAna PandurPavle Ravnohrib in Sašo Vollmaier. Zvočno podobo je oblikoval Matevž Kolenc, aranžmaje in priredbe klavirskih skladb Marija Kogoja sta pripravila Matevž Kolenc in Sašo Vollmaier. Scenografija je bilo delo Marka Japlja, koreografijo so zasnovali Bara Kolenc in izvajalci. Video je pripravil Zack Sievers, kostume sta oblikovali Špela Ema Veble in Nina Jagodic.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/borstnikovo-srecanje-na-portalu-sigledal-izumitelj-na-zemlji