Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: avtorski projekt Sen kresne noči

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Vabljeni k ogledu avtorskega projekta Jerneja Lorencija, ki je nastal po drami Sen kresne noči Williama Shakespeara. Uprizoritev je bila uvrščena v tekmovalni program 53. Festivala Borštnikovo srečanje, na katerem je prejela štiri nagrade: za igro (Matej Puc), za dramaturgijo (Matic Starina), za scenografijo (Branko Hojnik) in za glasbo (Branko Rožman).


Foto: Peter Uhan

Matej Puc je za vlogo Demetrija prejel nagrado Prešernovega sklada, Jette Ostan Vejrup pa Dnevnikovo nagrado za izjemen umetniški dosežek v MGL.

Predstavo si lahko ogledate na naslednjih povezavah: 1. del, 2. del.

Poleg Mateja Puca in Jette Ostan Vejrup so v predstavi igrali Primož PirnatRobert KorošecJana Zupančič in Ajda Smrekar.

Pravljična komedija Sen kresne noči spada v zgodnje obdobje Shakespearovega ustvarjanja, v fazo "eksperimentalnih" in "romantičnih" komedij, kot sta tudi Dva gospoda iz Verone in Ljubezni trud zaman. Jernej Lorenci pa je po besedah direktorice in umetniške vodje MGL Barbare Hieng Samobor ustvaril izrazito samosvoj projekt, v katerem gre za konfrontacije zavest - podzavest, sanje - budnost, pravljica - nepravljica, ljubezen - neljubezen, oboževanje - mržnja, uresničljivo - neuresničljivo, fantazija - stvarnost.

"Lorenci je režiser, ki zna natančno odmerjati igralske interpretacije ter zgolj z majhnimi intervencijami širiti dogajanje. Za navidezno minimalno fizično aktivnostjo se skriva močna prezenca igralcev, v kateri se za izrečenimi besedami skrivajo brezmejne psihofizične razsežnosti, znotraj katerih se odpirajo temeljna vprašanja sodobne eksistence. Skozi prizmo ljubezni kot osnovne človekove potrebe je prikazana kompleksna narava sodobnega človeka, ki se mu sprva na glas krohočemo, potem pa se nasmeh (samo)zadovoljstva – saj vendar mi nismo taki kot oni tam gor na odru – vse bolj kremži v grenko grimaso (samo)zavedanja." (Lejla Švabič, RTVSLO)

"Uprizoritev ohranja osnovne orise dogajanja in odnosov iz Shakespearove pravljične ljubezenske komedije ter šest osrednjih likov, a Lorencija zanima realno in osebno, zato je v skladu s tem celotno polje sanjskega nočnega gozda z rokodelci igralci in palčki vred vpeto v realno karakterizacijo oseb." (Nika Arhar, Delo)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/borstnikovo-srecanje-na-portalu-sigledal-avtorski-projekt-sen-kresne-noci