Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Medtem

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Vabimo k spletnemu ogledu predstave Medtem avtorja Srečka Fišerja v režiji Janusza Kice in produkciji SNG Nova Gorica, ki je na 40. Festivalu Borštnikovo srečanje prejela kar tri nagrade, tudi veliko nagrado za najboljšo uprizoritev v celoti, nagrajena pa sta bila še Radoš Bolčina za igro in Srečko Fišer, ki je prejel nagrado Dominika Smoleta za najboljše dramsko besedilo. Predstava je sodelovala tudi na 35. Tednu slovenske drame.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Predstavo si je mogoče ogledati na tej povezavi

V predstavi so poleg Bolčine igrali Ivo Barišič, Alida Bevk, Ana Facchini, Jože Hrovat, Gorazd Jakomini, Lara Jankovič, Mira Lampe - Vujičić, Iztok Mlakar, Miha Nemec, Helena Peršuh, Dušanka Ristić, Marjuta Slamič, Branko Šturbej in Milan Vodopivec. Dramaturginja je bila Martina Mrhar, scenograf Marko Japelj in kostumografka Slavica Radović.

Ob premieri leta 2004 so v SNG Nova Gorica zapisali: "Glavnina zgodbe je vzeta iz istoimenskega romana - potopisa italijanskega pisatelja Prima Levija, ki velja za enega najpronicljivejših zapisovalcev izkušnje holokavsta. Levijeve bizarne, mrakobne, ganljive, tudi smešne popotne epizode so prepletene s citati in parafrazami evropske literarne dediščine, ki se kot delci plazme pretakajo skozi zavesti ljudi in obenem ustvarjajo prostor za premislek o individualni, a tudi civilizacijski izkušnji; besedilo kombinira epsko širino potovanja skozi zgodovino in mit z intimnimi trenutki na 'postajah' teh filozofskih disputov o človeku in svetu, dobrem in zlem."

"Kica oživlja razpršene in nacefrane prizore iz Fišerjevega besedila v čvrsto prepleteno mrežo dogodkov in oseb, razpetih med resničnost in sen, travmatično preteklost in ubijajočo sedanjost; prehode med njimi organizira gladko in jasno, tekoče in elegantno, urejeno in pregledno, obenem pa jih podlaga tudi z mehko in nežno zvočno kuliso, v katero je skladatelj Arturo Annecchino vpletel dva odlomka iz skladb Šostakoviča in skupine Bratsch. Če v prvem delu univerzalno skorajda brez ostanka prevlada nad posamičnim, dogajanje pa je organizirano v duhu slikovitega in temperamentnega, toda tudi izrazito 'neproblematičnega' nizanja oziroma zgoščanja Fišerjevih slikovitih epizod, po odmoru vendarle doživimo tudi izostritev in zaostritev zavezujočih, temeljnih vprašanj." (Petra Pogorevc, Sodobnost)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/borstnikovo-srecanje-na-portalu-sigledal-medtem