Borštnikovo srečanje na portalu SiGledal: Peer Gynt

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Vabimo k spletnemu ogledu predstave Peer Gynt avtorja Henrika Ibsena v režiji Eduarda Milerja v koprodukciji Slovenskega stalnega gledališča Trst in Mestnega gledališča ljubljanskega, ki je na 51. Festivalu Borštnikovo srečanje prejela dve Borštnikovi nagradi: za igro (Primož Pirnat) in kostumografijo (Jelena Proković).


Foto: Sebastian Cavazza

Predstavo si lahko ogledate na tej povezavi.

Matej Puc je za vlogo Peera Gynta prejel nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije za dosežke v letu 2015. Poleg njega in Primoža Pirnata so v predstavi igrali tudi Iva KrajncNina RakovecDomen ValičJure Kopušar in Vladimir Jurc. Avtorica priredbe in dramaturginja je bila Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, pod prevod dramske pesnitve pa se je podpisal Milan Jesih.

"Milerjev Peer Gynt je tudi ena tistih redkih predstav, pri katerih je igra tako izjemna, da gledalca scela zapelje; ta Peer Gynt je vsaj toliko Peer Gynt Mateja Puca, kakor je Eduarda Milerja. Puc igra plastično, živo in skrajno občuteno, njegova prezenca na odru pa je naravnost sijajna, Iva Krajnc pa (predvsem v vlogah Aase in Solveig) nič ne zaostaja za njim. Milerjev Peer Gynt je izvrstno uravnotežena predstava, ki precizno, hkrati pa nepretenciozno v najboljšem pomenu te besede, iz teatra tudi s pomoči dodelane glasbe, luči in scenografije izvabi vse tisto, kar je na tej umetnosti čarobnega." (Anja Radaljac, Delo)

"Peer Gynt je predstava, v kateri so se ujeli vsi segmenti uprizoritve in ustvarili izredno dovršeno premišljeno videnje Ibsenovega junaka, ki se v svoji samoiskalni razplastenosti vrača na začetno izhodišče; k uvodnemu prizoru jahanja jelena, ali je prisotna mama ali ljubica, pa skoraj ni pomembno. Gyntovo lupljenje čebule je torej ciklične narave – vprašanje pa je, kje se začne in kje konča svet fantazem." (Lejla Švabič, RTVSLO)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/borstnikovo-srecanje-na-portalu-sigledal-peer-gynt