Tudi Slovensko stalno gledališče v Trstu svoje predstave seli na splet

Avtor: STA

V času, ko gledališča na spletu objavljajo posnetke svojih predstav, da bi vsaj na razdaljo ohranila stike s svojimi gledalci, se je za ta korak odločilo tudi Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu. Kot so zapisali, bodo vsako nedeljo zvečer na Facebooku ponudili predstave iz letošnje, prejšnje in preteklih sezon.


Foto: Luca Quaia

Prvo "srečanje", ki si bodo sledila pod sloganom SSG z vami, bo na sporedu že v nedeljo, ko bodo za dobrodošlico gledalcem ponudili Cankarjeve Hlapce v režiji Sebastijana Horvata, s katero je tržaško gledališče tekmovalo na 50. Borštnikovem srečanju.

Kot so zapisali v gledališču, "so mnogi takrat govorili o eni najboljših uprizoritev Hlapcev v zgodovini slovenskega gledališča, saj je posebna priredba evidentirala najbolj aktualne vsebine in sporočila te kultne politične drame in je hkrati našla način, da se je poklonila zgodovini uprizarjanja Cankarjeve mojstrovine".

Vlogo Jermana je odigral Radko Polič, ob njej so igrali še Romeo Grebenšek, Jure Kopušar, Nikla Petruška Panizon, Iztok Drabik Jug, Primož Forte, Maja Blagovič, Matija Rupel, Patrizia Jurinčič, Tina Gunzek in Luka Cimprič.

Na velikonočni dan bo gledališče poskrbelo za glasbeno doživetje s predstavo oziroma off-broadwayskim muzikalom Zadnjih pet let Jasona Roberta Browna. Koprodukcija s SNG Nova Gorica in z Glasbeno matico je moderna, filmska zgodba mladega para, od zaljubljenosti do ločitve.

Spremlja jo raznolika glasbena kulisa, ki jo protagonisti izvajajo v živo: na malem odru SSG pojeta Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič, igrajo pa člani instrumentalne skupine, ki jo pod vodstvom Andrejke Možina sestavljajo Sebastiano Frattini, Irene Ferro-Casagrande, Matteo Bognolo, Luca Emanuele Amatruda in Mariano Bulligan. Režijo predstave podpisuje Goričanka Jasmin Kovic.

Teden dni pozneje, 19. aprila, bo sledila predstava s svetopisemskim predznakom - Goldbergove variacije Georgeja Taborija. Uprizoritev iz judovske, hudomušne perspektive in v tonu backstage komedije obravnava gledališče, svet in verske dogme. O tej predstavi, ki jo je režiral Robert Waltl, so pozitivno poročali tudi v italijanskih medijih, so zapisali v SSG.

Aprilski program se bo sklenil 26. aprila s komornim doživetjem v družbi Iva Bana in Vladimirja Jurca, ki sta protagonista drame Videz vara Thomasa Bernharda v režiji Dušana Mlakarja. Zgodba je postavljena v dunajsko stanovanje, v čas obrednega, tedenskega srečanja dveh upokojenih bratov, ki navkljub stalnim konfliktom ne zmoreta eden brez drugega.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tudi-slovensko-stalno-gledalisce-v-trstu-svoje-predstave-seli-na-splet