Velenje brez profesionalnega gledališča, a z veliko lastne produkcije

Avtor: Vesna Pušnik Brezovnik

Velenje, ki je šesto največje slovensko mesto po številu prebivalcev, nima profesionalnega gledališča. So pa tamkajšnji kulturni ustvarjalci znani po tem, da skozi polprofesionalne pristope ustvarjajo veliko izvirnih predstav. Pod okriljem Festivala Velenje nastajajo lutkovne, plesne in gledališke predstave, poudarek dajejo kulturni vzgoji.


"K temu, da ustvarjamo veliko lastne produkcije, nas gotovo sili tudi to, da v Velenju nimamo lastnega profesionalnega gledališča," je v pogovoru dejala direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny, ki ocenjuje, da so na področju lastne produkcije najbolj aktiven kulturni dom v državi.

"Najmočnejši smo zagotovo na področju lutkarstva," je povedala. Lutkovno gledališče Velenje deluje že 17 let, vodi pa ga režiserka, scenaristka in pedagoginja Alice Čop. Lutkovno gledališče vsako leto pripravi dve lutkovni premieri, včasih še tretjo, večina predstav je namenjenih otrokom, so pa v minulih letih naredili tudi lutkovne predstave za odrasle.

Igralci v lutkovnem gledališču so ali študenti akademije ali dijaki, ki imajo ambicije z igralstvom. Vedno jih izberejo na avdiciji, so pa v letih delovanja nabrali že precej močno bazo desetih lutkarjev, od katerih nihče ni profesionalni igralec. Pri načrtovanju in pripravi predstav sodelujejo profesionalne ekipe, je povedala direktorica Festivala Velenje.

Drugo močno področje lastne produkcije Festivala Velenje je projektno gledališče. Začeli so z intermedijskimi predstavami, v zadnji letih pa dajejo večji poudarek plesu, predvsem sodobnemu. Tako so pred nekaj leti vzpostavili platformo Balkan dance project, v okviru katere združujejo profesionalne plesalce in ustvarjalce iz držav nekdanje Jugoslavije.

"Ta projekt je zelo uspešen, vsako leto se s projektom selimo v drugo državo," je povedala Barbara Pokorny. S predstavami gostujejo po vseh državah nekdanje Jugoslavije, predvsem tam, kjer podobnih lastnih produkcij nimajo, torej tudi na odrih kulturnih domov v manjših mestih. Za ta projekt dobivajo podporo tudi od ministrstev v teh državah, s predstavami pa so gostovali že vse do Južne Koreje.

Letos v okviru projektnega gledališča z mednarodno zasedbo koreografov in plesalcev pripravljajo predstavo, ki obravnava kulturno dediščino. Naslov predstave je Se spomniš spomina?, premiera bi morala biti v tem mesecu, a je zaradi okoliščin ob širjenju novega koronavirusa prestavljena.

Trenutno eden večjih načrtov projektnega gledališča je predstava na osnovi glasbene dediščine skupine Bijelo dugme. Pridobili so že avtorske pravice, naslov predstave bo Svi marš na ples/Vsi marš na ples, produkcijo pa načrtujejo z ustvarjalci in plesalci z območja nekdanje Jugoslavije, ki jih bodo izbirali tudi na avdicijah.

Poleg tega v okviru Festivala Velenje deluje še Plesni teater, ki je bil na pobudo plesalk in umetniške vodje Nine Mavec Krenker ustanovljen leta 1994 kot plesna skupina, ki pa je kmalu prerasla ljubiteljsko delovanje in jo je pod svoje okrilje vzel Kulturni center Ivana Napotnika Velenje, danes Festival Velenje. Plesni teater se ukvarja s sodobnim plesom in spodbuja kreativnost svojih plesalk, večinoma študentk, pripravlja pa priložnostne predstave.

Letos Dom kulture Velenje, s katerim upravlja Festival Velenje, praznuje 60 let. Ob obletnici načrtujejo predstavo Williama Shakespeara Sen kresne noči pod vodstvom režiserja Romea Grebenška, v kateri bi povezali vsa področja lastne produkcije, torej lutke, gledališče in ples.

"To je bila naša velika želja. Ali bomo lahko to letos naredili ali ne, ne vemo," je povedala sogovornica. Še vedno je v načrtu, da bi premiero pripravili na dan obletnice Doma kulture Velenje, to je 29. novembra.

Ker letos prav tako 60 let praznuje tudi velenjska Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda, se je Festival Velenje povezal s šolo pri skupni pripravi muzikala Vesna v otroško-mladinski izvedbi, a s profesionalnimi glasbeniki in režiserjem. Premiera je bila napovedana v mesecu maju, a zdaj že vedo, da jo bodo prestavili.

Festival Velenje sicer vse svoje projekte vključuje v kulturno vzgojo, v katero z različnimi pristopi vključuje vse generacije.

Kot je še povedala direktorica Festivala Velenje, imajo pri svojem delu in predvsem pri lastni produkciji veliko podporo Mestne občine Velenje, sicer pa se financirajo s pomočjo razpisov, gostovanj in donatorjev.

Festival Velenje, pod okrilje katerega spadajo tudi Pikin festival, galerija in kino, zaposluje 22 ljudi in še tri javne delavce.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/velenje-brez-profesionalnega-gledalisca-a-z-veliko-lastne-produkcije