Do nove uprizoritve Škofjeloškega pasijona še leto dni

Avtor: STA

V postnem času bi se v Škofji Loki tradicionalno odvijali Dnevi Škofjeloškega pasijona, ki bi bili letos še posebej posvečeni promociji uprizoritve pasijona čez leto dni ob njegovi 300-letnici. Organizatorjem je načrte prekrižala epidemija novega koronavirusa, priprave na uprizoritev pa se nadaljujejo. Stekla bo tudi prodaja vstopnic.


Foto: Jure Nastran

Uprizoritev Škofjeloškega pasijona, ki poteka na vsakih šest let, bo prihodnje leto posebna. Škofjeloški pasijon kapucinskega patra Romualda, ki velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku, bo namreč praznoval 300 let. Poleg tega bo to njegova prva uprizoritev po tem, ko je bil kot prva enota iz Slovenije vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Kot je povedal vodja projekta Škofjeloški pasijon 2021 Jakob Vrhovec, so doslej predvsem tekle strateške priprave na uprizoritev, sedaj pa je režiser Borut Gartner, ki je režiral tudi uprizoritev leta 2009, že začel izbirati vodje igralskih skupin, maja ali junija pa naj bi stekle vaje. Začenja se tudi prodaja vstopnic in oddaja elaborata za prijavo prireditve, ki bo potekala v postnem in velikonočnem času.

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona, ki bi se morali odvijati v teh dneh, a jih je preprečila epidemija koronavirusa, bi služili kot promocija ob začetku prodaje vstopnic. V okviru prireditve so načrtovali 18 dogodkov v Škofji Loki, na širšem loškem območju in širše po državi. V ta namen so pripravili tudi predstavo o patru Romualdu, ki bi jo morali igrati osemkrat, sedaj pa ni jasno, kdaj jo bodo uprizorili.

"Najbolj pa nas je ta kriza prizadela pri pogovorih s sponzorji, ki smo jih začeli po novem letu in smo jih sedaj morali ustaviti. To nas malo skrbi, a bomo tudi to krizo prebrodili," je dejal Vrhovec. Utegne se zgoditi, da bo zaradi napovedane recesije potreben rebalans proračuna. Uprizoritev bo namreč tako kot leta 2015 stala okoli pol milijona evrov. Načrtovano je bilo, da bodo 300.000 evrov dobili od vstopnic in 150.000 evrov s sponzorstvi, preostanek pa bi krila občina, ki bo sedaj morda primorana prispevati večji znesek.

Po drugi strani pa bi nekaj izpada lahko nadomestili z večjim številom gledalcev, saj se zaradi koronavirusa kažejo trendi, da se bo manj potovalo in bodo ljudje več obiskovali bližnjo okolico, razmišlja Vrhovec. Finančni načrt zaenkrat predvideva prodajo 20.000 vstopnic, medtem ko je skupna kapaciteta vseh ponovitev uprizoritve 36.000 gledalcev.

Leta 2015 je bilo po Vrhovčevih informacijah prodanih 17.000 vstopnic, najbolj obiskan pa je bil pasijon leta 2000 s prodanimi 25.000 vstopnicami in vsaj tej številki bi se rad približal Vrhovec prihodnje leto, ko bosta dodaten magnet za obiskovalce 300-letnica Škofjeloška pasijona in vpis na Unescov seznam. "Škofjeloški pasijon je res eden od simbolov Slovenstva in računam, da si ga bodo Slovenci prišli pogledat," je povedal.

Sama pasijonska igra v jubilejnem letu 2021 sicer ne bo drugačna kot leta 2015, saj gre za zaščiteno dediščino. Tudi igralcev bo približno enako, torej od 800 do 900, bo pa drugačno dogajanje okoli pasijona, je napovedal Vrhovec in dodal, da bodo ob jubileju na višjo raven skušali dvigniti spremljevalni program.

Obeta se tudi večji obisk tujih državnikov in s tega vidika bo pasijon največji doslej. "Je pa Škofjeloški pasijon že sicer največja kulturna prireditev v Sloveniji, saj nikjer ni več gledalcev in igralcev. Edina večja prireditev v državi so skoki v Planici," je še povedal Vrhovec.

Največji pasijon sicer poteka v nemški vasi Oberammergau, kjer Kristusovo trpljenje, smrt in vstajanje uprizarjajo vsakih 10 let. Letošnjo uprizoritev so zaradi koronavirusa prestavili na leto 2022 in tako tudi ne potekal sočasno s Škofjeloškim pasijonom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/do-nove-uprizoritve-skofjeloskega-pasijona-se-leto-dni