Poslovila se je Alenka Bole Vrabec

Avtor: ZDUS

Alenka Bole Vrabec je bila dramska igralka, prevajalka in vsestranska organizatorka kulturnega življenja.


Foto: Arhiv JSKD

Rojena je bila  v Kranju, kjer je leta 1955 maturirala na kranjski gimnaziji. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študirala primerjalno književnost in od leta1957–61 dramsko igro na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. Za vlogo Klitamnestre v Muhah Jeana-Paula Sartra je prejela akademijsko Prešernovo nagrado (1962). Od leta 1961–63 je bila članica Mladinskega gledališča v Ljubljani. Leto dni je bila  zaposlena kot dramaturginja v uredništvu radijskih iger Radia Ljubljana. Od 1976 je delala kot strokovna sodelavka za gledališko dejavnost na Zvezi kulturnih organizacij (ZKO). Od leta 1992–99 je bila direktorica in umetniška vodja Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah, od 1999 do upokojitve 2005 pa direktorica Javnega zavoda za kulturo in turizem Linhartova dvorana Radovljica.

Alenka Bole Vrabec je bila ena vidnejših prevajalk, v njenem obsežnem prevajalskem opusu so pomembni zlasti prevodi iz španske in južnoameriške književnosti, veliko je prevajala tudi za slovenska ljubiteljska in poklicna gledališča ter Radio Slovenija.

Alenka Bole Vrabec je za svoje delo prejela številna priznanja in nagrade. Njen prispevek k slovenski kulturi pa bo ostal zapisan z zlatimi črkami.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poslovila-se-je-alenka-bole-vrabec