Teden slovenske drame na portalu SiGledal: Marie Curie – Hystérie

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

V teh marčevskih in aprilskih dneh, ko običajno poteka festival Teden slovenske drame, vas vabimo k ogledu predstav, ki so na njem sodelovale v preteklosti in so dostopne na spletu. Za danes smo izbrali predstavo Marie Curie – Hystérie, avtorski projekt Iniciative za razvoj mokumentarističnega gledališča v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in KUD SNG.


Foto: Peter Uhan

Predstavo si lahko ogledate danes, 5. 4., ob 20.00 na YouTube kanalu gledališča.

Avtorski projekt je bil uvrščen v tekmovalni program 45. Tedna slovenske drame. Avtorica idejne zasnove je Tina Vrbnjak, dramaturginji sta bili Eva Kraševec in Nina Šorak, za scenografijo in video je poskrbel Vasja Lebarič, za glasbo pa Laren Polič Zdravič. V predstavi sta nastopila Tina Vrbnjak in Uroš Jezdić.

Ustvarjalce je navdihnil roman Knjiga o Blanche in Marie švedskega prozaista in dramatika Pera Olova Enquista o fiktivnem prijateljstvu med realnima zgodovinskima osebnostma: Nobelovo nagrajenko za fiziko in kemijo Marie Skłodowsko Curie (1867–1934) in znano histerično pacientko iz pariškega sanatorija La Salpêtrière Blanche Marie Wittman (1859–1913).

»Nadzorovana operativnost in celostna prisotnost izvajalke, ob njej pa jasno začrtana motivacija preostale ustvarjalne ekipe zaokrožujejo dogodek, ki ni le profesionalno suveren; v svoji gledališki predihanosti in entuziazmu postavlja (več kot nujno!) zrcalo ostali produkciji Drame in uveljavljenim gledališkim protagonistom. In v tem marsikoga prekaša. Zato, Laboratorij, dobrodošel!« (Zala Dobovšek, Delo)

»Muzikal, ki to dejansko ni, Tina Vrbnjak izpelje v velikem laboratorijskem zamahu. Dobesedno, skozi pravšnjo prostorsko umestitev in opremljenost, kjer igralsko gladko prehaja med podajanjem različnih oseb, z mrmravo Marie in ekspresivno Blanche v ospredju; iskriva v vnašanju humorja in neprisiljena v stiku z gledalci, predvsem pa učinkovita v zbujanju razmisleka, ko nas od izhodiščnega obdobja, preloma 19. v 20. stoletje, premakne do našega časa, novejših znanstvenih odkritij in posledic, pa tudi današnjega položaja žensk.« (Ana Perne, Dnevnik)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/teden-slovenske-drame-na-portalu-sigledal-marie-curie-hysterie