Teden slovenske drame na portalu SiGledal: Visoška kronika

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

V teh marčevskih dneh, ko običajno poteka festival Teden slovenske drame, vas vabimo k ogledu predstav, ki so na festivalu sodelovale v preteklosti in so dostopne na spletu. Za danes smo izbrali predstavo Visoška kronika v režiji Jerneja Lorencija in produkciji SNG Drama Ljubljana.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Predstavo si lahko ogledate danes, 30. 3., ob 20.00 na YouTube kanalu gledališča.

Visoška kronika je bila uvrščena v tekmovalni program 49. izdaje Tedna slovenske drame, odlično pa se je odrezala tudi na 53. Festivalu Borštnikovo srečanje: Tamara Avguštin je prejela Borštnikovo nagrado za mlado igralko, Aljaž Jovanović Borštnikovo nagrado za igro, Matic Starina za dramaturgijo, Branko Rožman pa za avtorsko glasbo. Visoška kronika je maja 2019 prejela tudi nagrado balkanska carica, glavno nagrado črnogorskega mednarodnega gledališkega festivala MITfest. Žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala, da je predstava razburljivo popotovanje v kolektivno zgodovino naroda, pri katerem se igralci in občinstvo počasi povežejo v intimno interakcijo, kar ustvari edinstveno emocionalno gledališko izkušnjo. Dodala je, da je Visoška kronika na festivalu slavila dvojno – s svojo umetniško vrednostjo pa tudi s tem, da je na najboljši način predstavila slovensko gledališko tradicijo, ki neguje svojo dediščino in jo uspešno postavlja v evropski gledališki okvir.

Nina Ivanišin, ki igra v predstavi, je leta 2019 prejela Severjevo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, in sicer tudi za vlogo Agate Schwarzkobler v Visoški kroniki. V uprizoritvi, ki je nastala po istoimenskem romanu Ivana Tavčarja, sta poleg Tamare Avguštin, Aljaža Jovanovića in Nine Ivanišin nastopila še Klemen Janežič in Janez Škof.

Režiser je o nastajanju predstave povedal, da je šlo za "nekakšen poskus kolektivnega branja oziroma uprizarjanja Tavčarjevega romana, ki vsaj do določene ravni ohranja tudi jezikovno podobo besedila". V nadaljevanju pa objavljamo še nekaj odmevov na predstavo.

 »Radikalno izčiščevanje gledališkega izraznega jezika, ki v razvoju Lorencijeve avtorske poetike morda vsebuje tudi nekaj prikritega cinizma in zanikovanja (ter po drugi strani skorajda zaklinjevanja), sega na skrajne robove gledališkega.« (Nika Arhar, Delo)

 

»Namenoma pretirana avtentičnost romana ne dramatizira, ampak ga dobesedno prenese na oder ljubljanske Drame; zvesto sledi Tavčarjevim stavkom in vzpostavlja izrazit pripovedni okvir s pomočjo fluidnega pripovedovalca, kar igralcem, Tamari Avguštin, Nini Ivanišin, Klemnu Janežiču, Aljažu Jovanoviću in Janezu Škofu, omogoča prehajanje iz lika v lik, iz preteklosti v sedanjost ter posledično vzpostavljanje distance v pripovedni interpretaciji.« (Lejla Švabič, RTVSLO)

 

»Uprizoritev je perfektna demonstracija sodobne umetnosti pripovedovanja zgodb. Naratorji so tudi dramske osebe, prehodi in distribucija vlog so rahlo zamaknjeni, ravno prav, da ostajajo presenetljivi in da vseeno ne otežujejo razumevanja. Kronologija je večinoma linearna, prehitevanja in vračanja pa razgibajo osnovni tok.« (Petra Vidali, Večer)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/teden-slovenske-drame-na-portalu-sigledal-visoska-kronika