Festival PLESkavica 17. - 20. junij 2010 Ljubljana

Avtor: Fičobalet, Bunker

Plesni festival »PLESkavica« je zrasel iz zaključnih produkcij platforme Nomad Dance Academy, ki zadnja tri leta poteka kot selitveni raziskovalno izobraževalni sodobno-plesni program v jugo-vzhodni regiji Evrope.


Letošnji festival bo produkcijam omenjenega programa, ki se vsako leto premierno predstavijo v Sloveniji pod imenom Kratki rezi in so že lani kvalitativno prerasle funkcijski format akademijskih produkcij, dodal poseben program izbranih reprezentativnih plesnih predstav, ustvarjenih v specifičnih pogojih plesnih skupnosti balkanske regije.  Z razstavo izbranih plesnih videov zadnje petletke in njihovih historičnih referenc ter z diskusijami o plesnih potencialih regije in načinih sodelovanj, pa bomo na »PLESkavici« odprli vprašanja o tem, kako lahko sodobni ples naše regije ponudi evropski plesni pulziji specifično umetniško razliko.   
 
Letošnji festival PLESkavica torej sestavljata dva večja sklopa – Kratki rezi #3, kjer se predstavlja 14 sodobnoplesnih premier udeležencev letošnje mednarodne nomadske plesne akademije Nomad Dance Academy, ter drugi del – Povečava, kjer bodo predstavljene tri sodobno plesne predstave avtorjev in plesalcev, ki jih v tem prostoru tako ali drugače že poznamo.
 
Kratki rezi #3
so premierne sodobnoplesne uprizoritve, ki sledi idejam štirinajstih potujočih koreografov in plesalcev iz petih južnoslovanskih držav ali držav t. i. Zahodnega Balkana (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Makedonija ter Bolgarija) in ostalih držav (Švica, Nemčija in Izrael), ki so v obdobju od 13. marca do junija 2010 živeli, potovali in ustvarjali skupaj v programu NOMAD Dance Academy. Ustvarjalci so se vsakih štirinajst dni preselili v drugo državo, v drugo mesto (Skopje, Sofija, Kanjiža, Beograd, Zagreb, Ptuj in Ljubljana), ki jim je nudilo umetniško rezidenco z delavnicami, predavanji, soočenja z lokalnimi in mednarodnimi umetniki in teoretiki kot tudi prostor za lastno umetniško raziskovanje.

Tehnična delavnica 2009 / foto Urška Boljkovac

Bunkerjeve tehnične delavnice (11. – 20.6.): Nomadi bodo s pomočjo umetniških svetovalcev in lokalne tehnične ekipe v Ljubljani v zelo kratkem času ustvarili niz kratkih zgodb, situacij in dogodkov (5 - 30 minut), ki jih bodo izvedli na različnih lokacijah po Ljubljani. Svetlobo, ton, sceno in video v Kratkih rezih #3 bodo soustvarjali mladi slovenski odrski tehniki, ki se izobražujejo v zdaj že tradicionalnih Bunkerjevih tehničnih delavnicah. Letos se delavnice udeležuje več kot dvajset udeležencev, nadobudnih oblikovalcev svetlobe, tona in videa v gledališču, ki jih bomo na naših odrih gotovo še srečevali v prihodnosti!

PLESkavica 2010 - program:
 

18., 19. in 20. junij – različne lokacije po Ljubljani
 
14 sodobnoplesnih premier avtorjev:

Domen Šega (Slovenija), Inti Šraj (Slovenija), Esta Matkovič (Hrvaška), Martina Rukavina  (Hrvaška), Kliment Poposki (Makedonija), Viktorija Ilioska (Makedonija), Katelina Vladimirova Kancheva (Bulgarija), Krasimira Bakardijeva (Bulgarija), Jana Jevtović (Srbija), Jovana Rakić (Srbija), Eléonore Richard (Švica), Pierre Yves Diacon (Švica), Maya Levi (Izrael), Florian Wessels (Nemčija).

Kratki rezi 2009 / foto Janko Oven

Prizorišča: Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana, Plesni Teater Ljubljana, DIC Kreatorij, Kino Šiška - Center urbane culture ter druge lokacije po Ljubljani!
 

17.6.2010 ob 19: 30 na Šuštarskem mostu (lokacija bo potrjena naknadno)
 
"5 of 50" Passing Through Ljubljana

V prvih treh mesecih letošnjega leta se je 50 profesionalnih plesalcev iz 29 držav zbralo na Kostariki. 10 tednov so bili del edinstvenega projekta "50 days of Flaying Low and Passing Through” pod vodstvom priznanega pedagoga in koreografa Davida Zambrana, ki je tudi razvil ti dve plesni tehniki. Skupina plesalcev, ki so bili na Kostariki, se je odločila za nadaljevanje in ustvarila plesni projek, ki nadaljuje z improvizacijsko tehniko Passing Through pod imenom "5 od 50" po različnih mestih sveta. Kot projekt “5 of 50” so se pojavili že v Havani, Amsterdamu in Barceloni. Tokrat se predstavljajo v Ljubljani.

5 of 50 / foto Amira Bochenska

Nastopajoči:
Aymara Parola (Argentina), Anne Rouques (Francija), Laureline Richard (Francija), Simon Wehrli (Švica), Eva Grainger (Norveška), Jasmina Križaj (Slovenija), Christine Gouzelis (Grčija), Paul Blackman (Avstralija), Ruta Nordmane (Litva) in Nina Fajdiga (Slovenija).
 
17.6.2010 ob 21:00 v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana
 
Ivo Dimchev (Bolgarija): Som Faves

»Naredil sem spisek 100 subjektov (tem, objektov ali ljudi), s katerimi sem nekako v
odnosu. Predstava temelji samo na nekaterih, najbolj priljubljenih iz tega spiska. Obstaja originalna verzija predstave, ki sem jo ustvaril za Tanz im August festival 2009 v Berlinu. Ta verzija temelji na izboru priljubljenih subjektov, ki so bili všeč meni kot tudi direktorju festivala.  Za Ljubljano bom naredil novo verzijo, ki bo kombinacija mojega izbora iz spiska subjektov in izbora Pleskavice.
«

Ivo Dimchev

Ivo Dimchev /  foto Arhiv Som Faves 3 face

Koncept, tekst, glasba in izvedba: Ivo Dimchev
Koproducija of: TANZ IM AUGUST, DasArts (Amsterdam), European Cultural Capital Linz 09, O is not company , Royal Conservatoire/Artesis University College (Antwerpen), O Espaço do Tempo (Montemor-o-Novo, Portugalska)

Več informacij: http://ivodimchev.com/som%20faves.htm
 
20.6.2010 ob 22:00 v Kinu Šiška
 
Sebastijan Horvat (Slovenija): Utopija

Gledališki projekt Utopija se spopada z razmerjem med publiko in predstavo. Na novo misliti to brezno, bariero, zid – kot ljubezenski odnos, enakopravo partnerstvo ali romantični dvoboj. Predstava ne skuša učiti gledalca s priviligiranega piedestala, ampak se skuša odpreti v vsej svoji ranljivosti in neposrednosti gledalcu, da vstopi vanjo. Utopija je povabilo k potovanju v šestdeseta leta, ko je umetnost še verjela v nemogoče – v razna utopična razmerja med posamezniki, ki težijo v idealno skupnost, ki nenadoma vznikne tukaj in zdaj. Utopija: realnost spremeniti in pritegniti k predstavi. 

Utopija / foto Petra Veber

Režija: Sebastijan Horvat Prostor: Petra Veber Ustvarjalci: Leja Jurišič, Jana Menger, Sinja Ožbolt, Irena Tomažin, Primož Bezjak, Gregor Zorc in Mala Kline, Petra Veber Rojnik ter Dejan Srhoj.

V čare Utopije lahko pokukate preko te povezave: http://www.vest.si/2009/09/14/sebastijan-horvat-utopija-1

Med 17. in 20. junijem obljubljamo odlične mlade in že uveljavljene avtorje, zanimive predstave, diskusije, druženje, nogomet in zabave!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-pleskavica-17-20-junij-2010-ljubljana