Sviz: Ukrepi za samozaposlene v pravo smer, a zajemati morajo tudi kulturnike

Avtor: STA

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je vladne ukrepe za izredno pomoč samozaposlenim v času koronavirusa ocenil kot korak v pravo smer. A opozarja, da mora biti iz njih jasno razvidno, da zajemajo vse skupine samozaposlenih, tudi tiste v kulturi. Sam predlaga vsaj 80-odstotno nadomestilo neto minimalne plače.


Po vladnem ukrepu bodo tisti samozaposleni, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, upravičeni do temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače.

Sviz je v odzivu na ukrepe pozdravil uvedbo mesečnega temeljnega dohodka vsem samozaposlenim, ki ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Hkrati pa je pozval, naj višina temeljnega dohodka v takem primeru znaša vsaj 80 odstotkov neto minimalne plače.

V sindikatu zagovarjajo, da je nezmožnost opravljanja dejavnosti samozaposlenega po vsebini popolnoma enaka kot čakanje delavca na delo doma zaradi začasne nezmožnosti zagotavljanja dela. Zato ne vidijo utemeljenega razloga, da ne bi bili tudi samozaposleni v kulturi v teh izrednih razmerah vsaj delno izenačeni z delavci, ki jim za čas trajanja epidemije preti izpad dohodka, svojega dela ne morejo opravljati ter so tako upravičeni do 80-odstotnega nadomestila svoje plače.

"Hkrati bi zgolj z zvišanjem zneska mesečnega temeljnega dohodka preprečili odhod samozaposlenih med brezposelne. Številni bodo namreč na podlagi statusa brezposelnosti prejeli nadomestilo, ki je približno za 70 evrov višje od temeljnega dohodka, kot ga predvideva obstoječi predlog. Samozaposleni na področju kulture so že tako ali tako prekarizirani, zato je nujno poskrbeti, da v trenutni situaciji ne ostanejo brez sredstev za preživetje, ter jih obravnavati enakopravno z ostalimi državljani," so zapisali v Svizu.

S tem so se pridružili mnenju društva Asociacija, ki združuje nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi z različnega spektra področij, ter sindikatu kulture in narave Slovenije Glosa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sviz-ukrepi-za-samozaposlene-v-pravo-smer-a-zajemati-morajo-tudi-kulturnike