Nagrajenca ZDUS za življenjsko delo Marijana Brecelj in Aleš Jan

Avtor: STA

ZDUS je tradicionalno ob začetku Tedna slovenske drame izročil stanovska odličja. Letos, ko je festival zaradi izrednih razmer prestavljen, so nagrajence na današnji svetovni dan gledališča vseeno razkrili. Igralsko nagrado Marija Vera za življenjsko delo prejme Marijana Brecelj, nagrado Polde Bibič za življenjsko delo pa Aleš Jan.


Foto: Tamino Petelinšek / STA

Prejemnica igralske nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) Marija Vera za življenjsko delo za leto 2019 je ena najprepoznavnejših in najmarkatnejših igralk slovenskega gledališkega prostora Marijana Brecelj. V bogati gledališki in filmski karieri je od 60. let minulega stoletja ustvarila več kot sto gledaliških vlog in nastopila v več kot 50 celovečernih filmih, nadaljevankah ter radijskih igrah.

Poleg uprizoritev, ki jih je več desetletij soustvarjala v ljubljanski Drami, je sodelovala v številnih uprizoritvah drugih gledališč, tudi v eksperimentalnih in neinstitucionalnih projektih. "Pri oblikovanju vlog jo odlikuje polnokrven igralski dar, izjemen notranji posluh za pristnost dramskih junakinj, posebna občutljivost ter odprtost do človeške bolečine, tenkočuten humor, razigranost, vitalna erotičnost in sugestivno poglabljanje v intimni svet junakinj," piše v utemeljitvi.

Nagrado Polde Bibič za življenjsko delo, namenjeno ostalim gledališkim poklicem, pa bo prejel Aleš Jan, eden vodilnih ustvarjalcev na področju radijske igre in drugih radiofonskih uprizoritev v tem mediju na Slovenskem ter hkrati eden najboljših teoretikov in poznavalcev tega medija.

"Njegove radijske igre in druge radiofonske stvaritve so vrhunski umetniški dosežki in presežki, ki slovensko radijsko igro neizbrisno vpisujejo v kulturni spomin in doživetje doma in po svetu," piše v utemeljitvi. Jan je režiral tudi uprizoritve v slovenskih in nekdanjih jugoslovanskih dramskih, lutkovnih in opernih gledališčih ter deloval kot profesor za radijsko igro in režijo na ljubljanski AGRFT.

Nagrado Duša Počkaj za igralske umetniške dosežke v minulih dveh letih bosta prejela igralka SNG Drama Maribor Liza Marijina in igralec Prešernovega gledališča Kranj Blaž Setnikar. V utemeljitvi nagrajenke piše, da je "Liza Marijina igralka mlajše generacije, ki s svojimi vlogami dokazuje, da je izjemen talent, ki ga odlikujejo karizmatičnost, senzibilnost in izjemna notranja moč". Za prav tako mladega igralca Blaža Setnikarja pa je žirija zapisala, da je "igralec izjemne senzibilnosti in emocionalne eruptivnosti, ki se v vsako vlogo poglobi z vso analitično pronicljivostjo in jo prepoji s totalno fizično brezrezervnostjo".

Nagrado Marko Slodnjak, ki jo v ZDUS podeljujejo za dosežke v minulih dveh letih v preostalih gledaliških poklicih, pa je žirija dodelila režiserju Tomiju Janežiču za režijo in dramaturgijo uprizoritve še ni naslova Simone Semenič v Slovenskem mladinskem gledališču. "Režiser Tomi Janežič se že v izhodišču te izjemne uprizoritve odloči za trajanje - za proces, za raziskovanje, za gledališki laboratorij, kjer izumlja svojevrstno gledališko poetiko," piše v utemeljitvi.

Žirijo za nagrade ZDUS za leto 2019 so sestavljali predsednica Livija Pandur ter članici Tatjana Stanič in Mirjam Korbar. Nagrade so naznanili danes, 27. marca, v prvih minutah dneva, ko obeležujemo svetovni dan gledališča. Po tradiciji bi jih morali danes tudi podeliti v sklopu jubilejnega, 50. Tedna slovenske drame, ki pa je zaradi izrednih razmer prestavljen v junij. Če se epidemija novega koronavirusa dotlej še ne bo umirila, pa bodo za izročitev nagrad poiskali drugo pot.

So pa na stanovskem društvu poskrbeli, da sta na današnji dan ljubitelje gledališča dosegli mednarodna in slovenska poslanica ob svetovnem dnevu gledališča, četudi zgolj virtualno, saj so slovenska gledališča v času razmaha novega koronavirusa zaprta. Poslanici sta objavljeni na spletni strani www.zdus.si in na Youtube kanalu društva.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrajenca-zdus-za-zivljenjsko-delo-marijana-brecelj-in-ales-jan