Asociacija z novim pozivom vladi k enakopravni obravnavi kulturnikov

Avtor: STA

Asociacija je po torkovem pozitivnem odzivu na vladni ukrep za samozaposlene danes znova na vlado poslala odziv kulturnikov na predlagane smernice glede paketa protikriznih ukrepov. Pod poziv je, kot poudarjajo v društvu, podpisanih več kot 30 krovnih združenj v kulturi, ki povezuje več tisoč ustvarjalcev z željo po enakopravni obravnavi.


Kot so zapisali, vlado pozivajo, da enakopravno obravnava vse samozaposlene ustvarjalke in ustvarjalce na področju kulture ter da je enakopravne obravnave deležen tudi nevladni sektor. Obenem jo pozivajo, da se kulturnemu sektorju, kot enemu najbolj prizadetih, omogoči kar najlažji prehod kriznih razmer, ki so nastale.

V pismu, ki so ga naslovili na predsednika vlade Janeza Janšo, ministra za kulturo Vaska Simonitija in na poslance, uvodoma pozdravljajo smernice, ki jih je sprejela vlada, saj so po njihovi oceni pomemben korak v pravo smer, skrbi pa jih, "kako se bodo te konkretizirale, da bodo res vsi prizadeti obravnavani na enakopraven način". Zato so pripravili nekaj predlogov, s katerimi bi bili po njihovem mnenju vsi samozaposleni deležni enakopravne obravnave.

Med drugim si želijo, da bi se pri ukrepu za ohranjanje delovnih mest vključilo vse zaposlovalce in ne le gospodarstva, torej tudi nevladne organizacije, ter da so do bolniških nadomestil od prvega dne upravičeni tudi vsi samozaposleni. Tudi pri ostalih ukrepih upajo, da je imela vlada v mislih tudi samozaposlene.

Pri "samostojnih" ukrepih za samozaposlene opozarjajo na spornost posebne izjave, s katero naj bi posameznik razglasil prizadetost zaradi krize in ki naj bi bila javna. Pri tem poudarjajo, da gre za poseganje v zasebne informacije o posamezniku in njegovem gmotnem stanju.

Obenem si želijo, da vlada upošteva njihove predloge pri napovedanem drugem paketu ukrepov, od ministrstva za kulturo pa pričakujejo dodaten angažma in sodelovanje s kulturniki pri pripravi in oblikovanju ukrepov. Med njimi bi bila po njihovem mnenju potrebna vzpostavitev sklada z nepovratnimi sredstvi ter štipendije za samozaposlene.

Od ministra za kulturo pričakujejo še urgentno spremembo uredbe o samozaposlenih v kulturi v delu, ki bi tistim samozaposlenim, ki bodo prešli med brezposelne, omogočila lažji povratek v status.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/asociacija-z-novim-pozivom-vladi-k-enakopravni-obravnavi-kulturnikov