Asociacija glede samozaposlenih v kulturi za posluh vlade, Glosa se bo trudila za več

Avtor: STA

Asociacija je pozdravila vladni ukrep za samozaposlene, po katerem bodo tisti, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, upravičeni do temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače. A menijo, da se hudič skriva v podrobnostih. Sindikat Glosa se bo "trudil za več in boljše".


Kot je ocenila predsednica Asociacije Inga Remeta, na podlagi dosedanjih izjav premierja Janeza Janše ni mogoče vedeti, na kakšen način in skozi kakšne principe bodo ukrepi zares preverjeni in izvajani. Ukrep o namenitvi 70 odstotkov minimalne plače za samozaposlene v kulturi je po njenih besedah velika težava, saj izračun pokaže, da s tovrstno pomočjo samozaposleni prejmejo nekaj več kot 460 evrov neto prihodka, če pa se ta ista oseba odloči iti na zavod za zaposlovanje, je nadomestilo za primer brezposelnosti okrog 550 evrov mesečno.

Glede na trenutne situacije je 70 evrov prihodka za osebo, ki je odvisna od tega denarja, po besedah Inge Remeta ključnega pomena. "Tako da se sprašujemo, ali se država zaveda, da s temi ukrepi spodbuja brezposelnost, ali namerava z njimi razrešiti trenutni položaj samozaposlenih, jim omogočiti delovanje in razmišljanje o prihodnosti ter o načinu delovanja in izvajanja njihovih storitev."

Vse smernice po njenih oceni zaenkrat puščajo odprto paleto možnosti, zato pričakujejo točna navodila. Hkrati pa se za področje kulture počutijo izzvane, da podajo svoje mnenje o določenih ukrepih, ki jih vlada postavlja na mizo. Prepričani so namreč, da mnenje nekoga, ki pokriva določen sektor, nujno šteje, saj razpolagajo s podatki s terena in njegovimi potrebami.

Odkar so se začeli pogovori o specifiki samozaposlenih, še posebej o samozaposlenih v kulturi, v Asociaciji opažajo, da razumevanja o njihovem načinu življenja in delovanja ni. Kot je poudarila Inga Remeta, je prihodek samozaposlenih v kulturi vezan na realizacijo oziroma javno prezentacijo ali uprizoritev njihove vsebine. Če tega ni, kot to velja za trenutno stanje zaradi koronavirusa, ko javnih dogodkov ni, potem jim drastično upade konkreten prihodek, od katerega tudi živijo.

Kaj bo tej skupini ljudi prinesla prihodnost, se bo po besedah Inge Remeta še pokazalo. A že zdaj javni zavodi, nevladne organizacije in naročniki tovrstnih vsebin preklicujejo pogodbe, ker ne vedo, kaj bodo lahko delali in česa ne.

"To pomeni, da fizična oseba, ki dela na področju kulture, že sedaj nima prihodka in kot kaže, ga še nekaj časa ne bo," je še povedala predsednica društva Asociacija, ki združuje tako nevladne organizacije kot samozaposlene v kulturi z različnega spektra področij - vizualnih, glasbenih, intermedijskih in uprizoritvenih umetnostih ter filma, pa tudi prevajalce, tolmače, pisce, kritike in tehnični sektor. Zadnji podatek o številu samozaposlenih v kulturi je 3050.

V sindikatu kulture in narave Slovenije Glosa pa so ponovno opozorili, da pogrešajo konkretne rešitve pri samozaposlenih. Po njihovem mnenju bi moral interventni zakon veljati tudi za javne zavode, v smislu, naj jim država povrne del poslovne škode, ki bo lahko občutna, še posebej v delu, ko pridobivajo sredstva na trgu.

Za predsednika Glose Mitjo Šuštarja je vladni ukrep "vsaj nekaj", a še vedno se bodo po njegovih besedah trudili za več in boljše. Sindikat je namreč pred dnevi predlagal, da bi bili samozaposleni v kulturi upravičeni do izplačila nepovratnih sredstev v višini 80 odstotkov dohodka, ki bi ga dosegli, če ne bi bilo odpovedanih kulturnih dogodkov zaradi koronavirusa.

V sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se na vladni ukrep še niso odzvali.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/asociacija-glede-samozaposlenih-v-kulturi-za-posluh-vlade-glosa-se-bo-trudila-za-vec