Javni zavodi v kulturi preračunavajo izpade prihodkov

Avtor: Ksenija Brišar / STA

Javni zavodi v kulturi, ki so zaradi širjenja koronavirusa prav tako kot druge institucije morali zapreti vrata, v teh dneh preračunavajo, kakšni bodo izpadi prihodkov v primeru dvotedenskega ali celo enomesečnega neobratovanja. Nekateri medtem ponujajo ali pripravljajo ogled dogodkov prek spleta.


Foto: Katja Kodba

Vsi delovni in študijski procesi so v javnih kulturnih zavodih ustavljeni, dogodki so odpovedani, delo pa so organizirali v skladu z navodili ustanovitelja - ministrstva za kulturo. Nekaterim zaposlenim so izdali odločbe o delu na domu, in sicer tistim, ki ga lahko opravljajo. Ostali so do preklica na čakanju, koristijo višek ur ali dopust.

V ljubljanskem Cankarjevem domu so tako po zaprtju na delovnem mestu samo varnostniki in dežurni, ki so nujno potrebni za delovanje hiše tudi v mirovanju. Preostali zaposleni so doma, dela pa po besedah direktorice Uršule Cetinski tudi tačas veliko.

"Ukvarjamo se s financami, kadrovskimi zadevami, odpovedovanjem ali prestavljanjem prireditev na kasnejši datum in pa s pripravami na težko pričakovan trenutek, ko bomo spet obratovali. Tudi kongresni oddelek še deluje in poizvedovanja za kongresne prireditve ali najem dvoran niso popolnoma zamrla," je povedala.

Tudi v upravi ljubljanske Drame poskušajo v največji možni meri opravljati vse neodložljivo delo od doma ter na daljavo oblikovati tudi operativne scenarije in načrte za nadaljevanje dela po umiritvi kriznih razmer.

"Sedež uprave trenutno ostaja odprt le nekaj ur dnevno, prvenstveno z namenom, da se zaposlenim omogoči časovno čim bolj omejen in izključno individualen dostop do pisarn in hiter prevzem najnujnejših delovnih gradiv in orodij za opravljanje dela od doma. Naloge, ki jih je mogoče izvesti le v Drami, se opravljajo s strogim upoštevanjem omejitev - brez stikov v živo, z največ eno osebo na pisarno oz. oddelek. V tem času potekata tudi preventivno čiščenje in razkuževanje vseh uporabljanih internih službenih površin," so pojasnili.

Za glasbenike Slovenske filharmonije velja priprava na domu, delo na domu so organizirali tudi za zaposlene v umetniških korpusih SNG Opera in balet Ljubljana.

Kustosi Narodne galerije se po besedah direktorice Barbare Jaki posvečajo raziskovalnim obveznostim in pripravam naslednjih razstav, prostovoljce pa so angažirali, da ob dogovorjenih urah pregledujejo stanje zbirk in prevzemajo pošto. V SNG Maribor so dnevno prisotni vodstvo in nujne dežurne službe.

Na vprašanje, ali so že pripravili kakšno projekcijo o tem, kaj bo prinesel polmesečni - lahko tudi celomesečni ali več - izpad prihodkov iz naslova dogodkov, v zavodih odgovarjajo različno. V Kulturnem domu Nova Gorica tega še niso storili, Cankarjev dom bo v primeru, da bo zaprt mesec dni, izgubil 416.000 evrov.

V ljubljanski Drami prve projekcije potencialnih izpadov prihodkov še pripravljajo. Je pa po njihovih podatkih samo s prvimi odpovedmi predstav, to je do 21. marca, na domačih prizoriščih in na gostovanjih po Sloveniji in v zamejstvu izpad dohodkov znašal blizu 120.000 evrov. Do konca marca pa bo ta po njihovih ocenah znašal več kot 200.000 evrov. Poleg tega za večino odpovedanih prireditev na domačih odrih in na gostovanjih po Sloveniji ali v zamejstvu ne bo mogoče najti nadomestnih terminov, vsaj ne do izteka letošnje sezone.

"Trenutno stanje epidemije pri nas in podobno stopnjevanje preventivnih kriznih ukrepov po državah, iz katerih prihajajo gledališča in festivali, s katerimi sodelujemo, čedalje bolj potrjuje verjetnost odpovedi vsaj treh mednarodnih gostovanj uprizoritev Drame v tujini, ki naj bi se zgodila v prihodnjih mesecih. V primeru uresničitve najbolj skrajnega scenarija, to je odpovedi, bomo vseeno morali pokriti oz. ne bomo imeli možnosti nadomestitve določenih stroškov, ki so v procesu več mesecev trajajočega organizacijskega procesa že nastali. Posledično pa bo tudi v tem segmentu prišlo do visokega izpada dohodkov," so še zapisali v Drami.

V Slovenski filharmoniji ocenjujejo, da bo v marcu zaradi odpovedi koncertov in najemnikov dvoran okrog 30 tisoč evrov izpada dohodka, v ostalih omenjenih zavodih pa konkretnih številk niso navedli.

Tudi na vprašanje, ali so v tem času svojim obiskovalcem ponudili kakšno alternativo, kot so ogledi dogodkov prek spleta, v zavodih odgovarjajo različno. V Cankarjevem domu tega nimajo, saj bi bilo v ta namen po besedah Uršule Cetinski potrebno najprej pred prazno dvorano ustvariti živ dogodek, kar bi za umetnike predstavljalo zdravstveno tveganje. Priporočajo pa obisk spletne strani, kjer je mogoče najti razstavo Ideja o starogrški znanosti in tehnologiji.

V ljubljanski Operi alternativ niso načrtovali, v SF možnosti alternativne ponudbe po besedah direktorice Marjetice Mahne nimajo. V Kulturnem domu Nova Gorica pa se po besedah direktorice Pavle Jarc občasno oglasijo na svoji Facebook strani s kakšno novico, medtem ko čas namenjajo pripravi nove, 40. jubilejne sezone in letne publikacije.

Ljubljanska Drama svoje vsebine, nekatere delno, nekatere v celoti, ponuja na svojem YouTube kanalu, kamor dodajajo tudi nove, na primer posnetke prireditev iz spremljevalnih programov, kot so Drama bere (z domačega kavča), Družabno Družbeno ali predavanja. Poleg tega so se dogovorili z RTV Slovenija, da bodo v tem času še bolj pogosto predvajali TV priredbe njihovih uprizoritev, ki so posnete v primerni tehnologiji za javno predvajanje.

V SNG Maribor pa pripravljajo ogled predstav preko spleta ter se dogovarjajo za avtorske pravice, je še povedal direktor Danilo Rošker.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/javni-zavodi-v-kulturi-preracunavajo-izpade-prihodkov