Svetovni dan lutk letos za zaprtimi vrati domov

Avtor: STA

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa letos svetovni dan lutk ne bo ponudil dogodkov. A kot je zapisala predsednica Unime Slovenija Martina Maurič Lazar, lahko tudi zaprta vrata domov ponudijo "varnost odprte misli, lastnih predstav". Slovensko poslanico je napisala Nika Bezeljak, mednarodne prihajajo iz treh območij Amerike.


Foto: Jaka Varmuž

Mednarodne poslanice so bile po besedah Martine Maurič Lazar napisane še pred izrednim stanjem, ki ga doživljamo, v presečišču poslanic pa so se znašle besede svoboda, mir, odgovornost, zaupanje, dogovor in ljubezen.

Režiserka, avtorica, producentka in pedagoginja Nika Bezeljak pa je svoje misli že zapisala v času, "ki nas po eni strani straši, po drugi napolnjuje z novim pogumom in novo vero". "V človeka, v novo dojemanje časa, v umetnost in v življenje, katerega veličino v teh dneh občutimo morda močneje in globlje kot kadarkoli. Naj nas njegova krhkost ne plaši, naj nas navdihuje in povezuje," je še zapisala predsednica Unime Slovenija.

Nika Bezeljak je v poslanici med drugim zapisala, da gledališču od nekdaj zaupa. "Polno je laži, pretvar, prevar in skrivanj in totalno nevredno zaupanja. Ampak je tudi polno dogovorov, struktur, staknjenih glav, srečanj, poslušanja, zaupanja, deljenja, odločitev. Ni nujno, da zaupam čisto vsaki predstavi in vsakemu ustvarjalcu in vsakemu odločevalcu in vsakemu gledalcu in vsakemu oblikovalcu mnenj... Ampak gledališču pa! Umetnosti."

Kot je še zapisala, ima rada etimologijo te besede, ker ima v sebi "umetno, ki izhaja iz "umeti", nekaj znati in nekaj narediti z znanjem. "Terja torej misel. Misel terja napor. Napor pa je delo. Ampak misel še ni gledališče, ker nimaš v tem primeru kaj 'gledati-' čeprav '-išče'. Torej je potrebno še malo napora, iz te misli je treba nekaj narediti."

Ta hip je v središču pandemije koronavirusa in se osredotoča na misel in njeno konkretizacijo. "Animiram misel, odnos, in skupen premislek. Vdahnimo življenje v tisto, kar se bomo skupaj dogovorili, da mora oživeti in živeti," je svojo poslanico sklenila Nika Bezeljak.

Nekdanji predsednik Unime ZDA in aktualni podpredsednik Unime Manuel Antonio Moran iz Portorika je v svoji poslanici med drugim spomnil, da je bilo lutkovno gledališče skozi zgodovino namenjeno zabavi, bilo pa je tudi prostor za izražanje družbene kritike, kar je še danes. Opomnil je, da je mir temeljna človekova pravica, ter navedel besede matere Terezije iz Kalkute, da se mir začne z nasmehom, lutke pa so po njegovem prepričanju "entitete miru". "Na svetovni dan lutk slavimo lutke in njihove ustvarjalce, saj so naš zavezniki v prizadevanjih za boljši svet in boljšo prihodnost," je sklenil.

Za Srednjo Ameriko je poslanico zapisala igralka in lutkarka Zoa Meza iz Nikaragve. Lutkarje je označila kot "velike arhitekte veselja", lutke pa kot "odlične graditelje ljubezni in miru". Izpostavila je izobraževalno vlogo lutkarjev in dodala, da z izmenjavo kreativnih idej in znanja bogatijo ne le kulturno dediščino vsakega naroda posebej, ampak tudi celotne družbe in delujejo za skupno dobro.

Ruben Dario Salazar, ki je tudi generalni sekretar Unime Kuba, pa se je v svoji poslanici ozrl na to, o čem so lutke na Kubi pripovedovale v 40. letih minulega stoletja in o čem pripovedujejo danes. Danes po njegovih besedah legende in pravljice soobstajajo z besedili, ki odražajo pretrese v današnji družbi. Vprašal se je tudi, kako bi lahko lutke pripomogle k reševanju težav našega sveta. Po njegovem prepričanju je potrebno v animiranih oblikah "najti nove utopije, optimizem, ki umira, zaupanje, ki nas lahko reši".

Svetovni dan lutk 21. marca obeležujemo na pobudo mednarodnega združenja lutkarjev Unima. V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo ob današnjem prazniku na svoji spletni strani omogočili ogled lutkovnega baleta Posvetitev pomladi režiserja in koreografa Matjaža Fariča, ki so ga sicer imeli predvidenega na programu prav za ta dan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/svetovni-dan-lutk-letos-za-zaprtimi-vrati-domov