Zaradi koronovirusa vrata zapirajo tudi kulturne ustanove po Sloveniji

Avtor: STA

Ministrstvo za kulturo je v zvezi s koronavirusom javnim zavodom s področja kulture priporočilo, da do nadaljnjega zaprejo vrata za obiskovalce. Ob tem sindikat Glosa delodajalce v kulturi naproša, da delavcem, katerih prisotnost na delovnem mestu ni nujno potrebna, odredijo delo od doma, vendar s polnim oz. vsaj 80-odstotnim nadomestilom plače.


Foto: Pixabay

Na ministrstvu za kulturo so zapisali, da se priporočilo nanaša na "zaprtje razstav, knjižnic, odpoved predstav, prireditev, okroglih miz, izobraževanj in drugih oblik, v okviru katerih se zadržuje večje število ljudi".

Kot so dodali, prav tako velja priporočilo, da se do nadaljnjega preneha z delovnimi procesi, ki zahtevajo prisotnost večjega števila ljudi v manjših zaprtih prostorih in bi njihovo izvajanje predstavljalo tveganje za širjenje koronavirusa. Obenem se priporoča tudi, da za delovna mesta, ki jih je mogoče opravljati na domu, pristojni v javnih zavodih preučijo možnost odreditve dela na domu.

Za zaposlene, ki jim ni mogoče odrediti opravljanja dela na domu, pa predlagajo, da se preuči možnost odreditve začasnega opravljanja drugega dela. V primeru, da delodajalec delavcu ne more zagotoviti dela, se priporoča t.i. začasno čakanje na delo. Ob tem poudarjajo, da kolektivna pogodba za kulturne dejavnosti nadomestilo plače ureja ugodneje kot Zakon o delovnih razmerjih (ZDR), zato pozivajo k upoštevanje kolektivnih pogodb.

Na Glosi so v pozivu delodajalcem na področju kulture in varstva narave zapisali, da naj svoje delavce obravnavajo enakopravno in spoštljivo. "Ne odrejajte jim prisilnega dopusta, ker je to nezakonito, ne kompenzirajte jim samovoljno 'viškov' ur, ne silite jih v bolniško odsotnost," so našteli. Še posebej opozarjajo na tiste delavce, ki morajo zaradi zaprtja vrtcev in šol ostati doma, ker njihovi otroci niso zmožni sami poskrbeti zase.

Obenem so v Glosi izrazili razočaranje nad "neznosno lahkostjo črkobralstva, s katero je država v medijih obelodanila 'gotovo dejstvo', da je njihovo nadomestilo plače zgolj 50-odstotno". Kot so poudarili, se v Sindikatu Glosa s tem ne strinjajo.

V sindikatu pozivajo tudi izvršno in zakonodajno oblast, da javnim zavodom zagotovijo pravico do vsaj delnega nadomestila poslovne škode, ki bo nastala, samozaposlenim v kulturi pa ustrezna nepovratna sredstva zaradi odpovedanih dogodkov.

Številne kulturne ustanove po Sloveniji so že sporočile, da zaradi koronovirusa zapirajo vrata. V Narodni in univerzitetni knjižnici so na svoji spletni strani objavili, da bodo od danes do preklica prostori knjižnice zaprti za uporabnike ter da bodo uporabnikom do nadaljnjega nudili storitve le po spletu oziroma po telefonu. Zaprta bo tudi Univerzitetna knjižnica Maribor, ki pa bo omogočala izposojo knjig v prvem nadstropju. Od danes do predvidoma 28. marca bodo zaprte tudi vse enote Mestne knjižnice Ljubljana kot tudi vse enote Mariborske knjižnice; slednje bodo zaprte do preklica. Zaprte bodo tudi vse enote Koroške osrednje knjižnice in Osrednje knjižnice Celje.

Prav tako se zapirajo gledališča. Odpoved vseh predstav in prireditev do 29. marca so napovedal v SNG Drama Ljubljana, predstave so že odpovedane v SNG Maribor, Mestnem gledališču ljubljanskem, Slovenskem mladinskem gledališčem in ptujskem gledališču.

Svoja vrata zapirajo tudi muzeji in galerije. Odločitev o zaprtju so že sporočili iz Narodne galerije, Narodnega muzeja Slovenije, Pokrajinskega muzeja Maribor, Pokrajinskega muzeja Celje, Pomurskega muzeja Murska Sobota, Galerije Murska Sobota, Gorenjskega muzeja. Do nadaljnjega so zaprte vse lokacije Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Kot piše na spletni, sta do preklica zaprta tudi Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova.

V Slovenski filharmoniji so do nadaljnjega preklicali vse koncerte, od 9. marca je, kot piše na spletni strani, zaprt Cankarjev dom. V Ljubljani je zaprt še Kinodvor, v Mariboru so zaprli Maribox. Prav tako so vrata zaprle vse novogoriške kulturne ustanove.

Vrata do nadaljnjega zapirajo tudi Kolosejevi centri in kino Komuna. V Ljubljani sta do preklica vrata med drugim zaprla Kino Šiška in galerija DobraVaga, zaprta je tudi Slovenska kinoteka.

Vse predstave so odpovedali še v Lutkovnem gledališču Ljubljana in celjskem gledališču. V Mariboru je do 27. marca vrata zaprla Sinagoga Maribor, do preklica so za javnost zaprti Koroška galerija likovnih umetnosti in Galerija Ravne ter Koroški pokrajinski muzej. Od danes do preklica so zaprta tudi vsa razstavišča Obalnih galerij Piran.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zaradi-koronovirusa-vrata-zapirajo-tudi-kulturne-ustanove-po-sloveniji