Nagib k študiju

Avtor: Nagib

Nagib v letu 2020 praznuje 15. obletnico delovanja in vzpostavlja nove programske sklope. Tokrat predstavljajo izobraževalno platformo Nagib k študiju.


Foto: Anja Bornšek

Vsak zadnji vikend v mesecu bodo v studiu Lutkovnega gledališča Maribor gostili strokovnjaka / pedagoga / umetnika, ki bo izvedel intenzivno in poglobljeno večdnevno usposabljanje. Program je zamišljen kot neformalni “študij” oziroma specializacija, ki bo v letu 2020 razdeljena na tri tematske sklope, katere bo skupno poučevalo 6 ustvarjalcev.

Prvi sklop “telo skozi zaznavo” bosta vodili pedagoginja in plesalka Anja Bornšek ter koreografinja in plesalka Snježana Premuš, drugi sklop “telo skozi dinamiko” bosta izvajala plesalec in koreograf Milan Tomašik ter plesalec Beno Novak in tretji sklop “telo skozi odnos” koreografinja in plesalka Andreja Podrzavnik (za mesec november še čakajo na potrditev).

Vsako srečanje bo potekalo kot intenzivno vikend ustvarjanje v različnih formatih v navezavi s temo in prakso, ki jo gostujoči ustvarjalec razvija npr. delavnica, laboratorij, raziskovalna produkcija…

Začne se zadnji vikend v marcu oziroma 28. in 29.3.2020, in nato vsak mesec do konca leta (s poletno pavzo). Za študij bodo podelili tudi 5 štipendij, in sicer za vse tiste, ki se bodo želeli izobraževati skozi celo leto.

Za vzpostavitvev izobraževalne platforme so se odločili zaradi velikega manka na področju profesionalnega izobraževanja sodobno-plesnih in širših uprizoritvenih praks v Mariboru. Oblikovati želijo izobraževanje, ki presega klasične programe, kjer en pedagog uči skozi celo leto in poučuje eno tehniko. Zato vzpostavljajo program, ki bo tako mladim kot tudi profesionalnim ustvarjalcem ponudil možnost dodatnega in poglobljenega ustvarjanja ter preizkušanja različnih praks.

 

Tematski sklopi:

1. sklop – telo skozi zaznavo
Za začetek ustvarimo prostor in čas. In z vsem svojim fokusom povabimo telo. Z natančnostjo in prisotnostjo širimo svojo sposobnost zaznavanja. Skozi fokusirano senzibilno raziskovanje gibamo globlje, ter spoznavamo cel spekter gibalnih kvalitet in telesnih struktur.
Prvi sklop bosta vodili:
Marec (28. in 29.3.2020) – Anja Bornšek
April (25. in 26.4.2020) – Snježana Premuš

2. sklop – telo skozi dinamiko
Postopoma dodajamo hitrost, premagujemo gravitacijo in iščemo izzive v koordinaciji. Tla so zgolj še užitek odriva. Pospeški, vzdržljivost in vsekakor hitrejši pulz. Gib nas v svoji polnosti, dinamiki in moči pelje do naslednjega ovinka…
Drugi sklop bosta vodila:
Maj (30. in 31.5.2020): Milan Tomašik
September (26. in 27.9.2020): Beno Novak

3. sklop – telo skozi odnos
Širimo polje delovanja. Prostor in drugi postajajo vse bolj prisotni. Telo skozi odnos nastaja, se odloča, navigira, opazuje in je opazovano. Ustvarjamo skozi relacije.
Tretji sklop bosta vodila:
Oktober (24. in 25.10.2020) – Andreja Podrzavnik
November (28. in 29.11.2020) – še v dogovoru

Za štipendijo pišite na info@nagib.si in priložite kratko motivacijo.

Cena posameznih srečanje je 15 eur na dan (30 eur vikend), člani različnih plesnih šol, samozaposleni, študenti in dijaki: 10 eur na srečanje (20 eur vikend).

Program je tematsko zasnovala: Anja Bornšek
Produkcija: Društvo Nagib
Podpora: Mestna občina Maribor


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagib-k-studiju