Valentina Turcu v Brnu postavila Damo s kamelijami

Avtor: STA

Koreografinja Valentina Turcu je v Janačkovem gledališču v Brnu postavila na oder balet Dama s kamelijami, ki bo doživel premiero danes zvečer. "Nacionalni balet Brno praznuje 100 let delovanja ter, kot so napovedali, odpirajo novo stoletje z mano," je za povedala koreografinja.


Valentina Turcu / Foto: Arhiv SNG Maribor

"Direktor baleta Mario Radachovsky je za to priložnost želel, naj ustvarim veliki dramski naslov za velik ansambel. Dama s kamelijami se mi je zdela prava tema za balet. Tudi estetika, ki spremlja francoski stil, mi je zelo blizu," je dodala.

Sodobni ukrajinski glasbeni ustvarjalec Andrej Puškarev je posebej za ta projekt napisal glasbo za 58 inštrumentov na osnovi koreografinjinega izbora znanih kvartetov avstrijskega romantičnega skladatelja Franza Schuberta.

Zgodba romana francoskega pisatelja Alexandra Dumasa mlajšega iz leta 1848 je delno avtobiografska pripoved, postavljeno v sredino 19. stoletja v Franciji. Predstavlja tragično ljubezensko zgodbo med kurtizano Marguerite Gautier in mladim meščanom Armandom Duvalom.

"To je roman s svojevrstno škandalozno 'reputacijo', odlikujejo ga izjemen stil, intenzivnost in senzibilnost. Tema, kot ustvarjena za baletno predstavo," je Valentina Turcu povedala v pogovoru za časnik Delo.

Napoveduje energičen, ekspresiven in estetiziran projekt, ki se bo po dinamiki in vizualni dramaturgiji približal filmski naraciji. Mednarodno obarvan baletni ansambel Narodnega gledališča Brno ocenjuje za izjemen tako v kolektivnem smislu kot v smislu solističnih kvalitet. Osrednjo vlogo Marguerite Gautier bodo - ob različnih terminih - odplesale Klaudia Radačovska, Andrea Popov Smejkalova in Helena Enguidanos Compan.

Pod scenografijo se podpisuje Marko Japelj, kostumi so delo Alana Hranitelja, asistent koreografinje je Anton Bogov.

Koreografinja, baletna plesalka in oblikovalka giba Valentina Turcu je (so)ustvarila že več kot 120 baletnih, dramskih in opernih produkcij. Za izjemne dosežke s področja režije in koreografije je leta 2013 prejela najvišjo strokovno nagrado Društva baletnih umetnikov Slovenije, pred dvema letoma, ko je obeleževala 25-letnico ustvarjanja v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, pa je prejela nagrado Prešernovega sklada, v prvi vrsti za zasnovo baletne mojstrovine Jevgenij Onjegin.

Med njenimi najbolj znanimi koreografijami, ki so doživele tudi velik mednarodni uspeh, so še Romeo in Julija (2012), Carmen (2017) in Smrt v Benetkah (2018). Slednji je nastal v koprodukciji SNG Maribor in Hrvaškega narodnega gledališča Zagreb ter je bil tisti, ki je pritegnil zanimanje direktorja baleta v Brnu. "Zatem, ko je pogledal balet Smrt v Benetkah v zasedbi HNK Baleta, ko je ta gostoval v Brnu in nato še v Budimpešti, Lizboni ter trenutno odhaja v Sankt Peterburg, je bila odločitev o sodelovanju takojšnja," je še povedala Valentina Turcu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/valentina-turcu-postavila-v-brnu-damo-s-kamelijami