V ljubljanski Operi premierno Luisa Miller v režiji Lutza Hochstraateja

Avtor: STA

V ljubljanski Operi bodo nocoj premierno uprizorili opero Luisa Miller Giuseppeja Verdija. Pripravil jo je nemški režiser Lutz Hochstraate, ki je pred leti režiral tudi Traviato. Luiso Miller sta s scenografom Rudolfom Rischerjem postavila na odprti in minimalistični sceni. To bo tretja operna premiera v sezoni.


Foto: Darja Štravs Tisu

Hochstraate je uprizoril že več Verdijevih oper, z Luiso Miller, ki jo je skladatelj uglasbil na libreto Salvatoreja Cammarana po drami Spletkarstvo in ljubezen nemškega klasika Friedricha Schillerja in jo naslovil po osrednjem dramskem liku, pa se je srečal prvič.

Na novinarski konferenci jo je označil za eno najlepših Verdijevih oper, čeprav ni pogosto na sporedu. Svojo uprizoritev je postavil v obdobje bidermajerja na začetku 19. stoletja, zaradi dramaturškega loka pa sta se s scenografom odločila za velik in odprt prostor. Po scenografovih besedah bo opera iz majhnih v velike prizore prešla z minimalnimi elementi.

Kostume je zasnovala Bettina Richter, ki je s Hochstraatejem sodelovala tudi pri Traviati. Kot je povedala, jih je postavila v Schillerjev čas, z njimi pa je želela prikazati tako razliko med družbenimi razredi kot napoved novih časov, ki so sledili bidermajerju. Pri likih se je poigrala tudi s psihologijo barv, od nežnih do hudičevih, da bi prikazala njihove značaje.

Luiso Miller bo na premieri interpretirala sopranistka Martina Zadro, v vlogah Rodolfa in njenega očeta Millerja pa bosta kot gosta solista nastopila Jenish Ysmanov iz Kirgizistana in Cüneyt Ünsal iz Turčije, ki delujeta v Italiji. Rodolfov oče, grof von Walter, bo Peter Martinčič. Za pultom bo češki dirigent David Švec.

Verdi je Luiso Miller zložil v svojem srednjem ustvarjalnem obdobju za gledališče San Carlo v Neaplju, kjer so jo praizvedli leta 1849. Dela, ki jih je Verdi ustvaril pred tem, so s stališča čustev in motivacije osrednjih oseb veljala za bolj preprosta, od tod dalje pa je skladatelj v svojem opusu začel graditi nov in bolj zapleten svet.

V dramski podlagi, po kateri je Cammarano napisal libreto, sta ga pritegnili zgodba, polna strasti, in neizbežnost, s katero protagonista drvita v tragični konec, usodno posledico prepleta družinske tragedije z determiniranostjo, ki jo je krojilo politično in družbeno življenje, so zapisali v ljubljanski Operi.

Dramaturginja je bila Tatjana Ažman, svetlobo je oblikoval Jasmin Šehić, lektorsko delo je opravila Marja Filipčič Redžić. Opero bodo izvedli v italijanskem jeziku s slovenskimi in angleškimi nadnapisi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-operi-premierno-luisa-miller-v-reziji-lutza-hochstraateja