V plesnem teatru slovenska premiera nove predstave Milana Tomašika

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana bo danes slovenska premiera nove predstave slovaškega koreografa Milana Tomašika, ki že nekaj let živi in ustvarja v Sloveniji. Plesno-gledališko predstavo Pokrm (Jedača) je pripravil v sodelovanju s slovaškim režiserjem Jakubom Mudrakom. V njej nastopajo češki in slovaški ustvarjalci z rezidentstvom v Pragi.


Foto: Eva Racova

Na začetku predstave stoji beseda pokrm (jedača). Na videz arhaična beseda govori o duhovni hrani v nasprotju z zemeljsko, naravno potrebno. Kot so zapisali v plesnem teatru, gre za avtorsko pričevanje o našem vsakdanjem življenju, sobivanju, nenehnem gibanju misli in nepredvidljivih čustvih.

Projekt Jedača je nastal kot delo po naročilu umetniškega društva tri4 s sedežem na Slovaškem in koreografa Tomašika. V njem nastopajo Sabina Bočkova, Lukaš Homola, Jakub Mudrak in Veronika Tokoly.

Režiser Mudrak je podpisal tudi dramaturgijo in zvočno zasnovo, glasba je delo Nilsa Frahma, kostume je oblikovala Veronika Vartikova, svetlobo pa Martin Hamouz. Predstava je nastala v koprodukciji s Plesnim teatrom Ljubljana.

Mednarodno priznani plesalec, koreograf in pedagog Tomašik je ples študiral na konservatoriju J. L. Bellu v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Leta 2004 je diplomiral na mednarodni plesni šoli v Bruslju P.A.R.T.S., pred tem se je leta 2001 kot štipendist programa Dance Web udeležil dunajskega festivala ImpulsTanz.

Z mednarodno uspešno skupino Les SlovaKs, ki jo je soustanovil, je soustvaril tri celovečerne predstave: Opening Night, Pot domov in Fragments. V Sloveniji je sodeloval z imeni, kot so Iztok Kovač, Maja Delak, Mala Kline, Barbara Novakovič Kolenc, Tanja Skok, Snježana Premuš in Magdalena Reiter.

Kot koreograf se v svojih gibalno plesnih raziskovanjih osredotoča na izvor in pomen plesa, kar ga navdihuje tudi pri poustvarjanju z ansamblom za renesančno glasbo in ples Cortesia. Z njim je v letu 2006 odplesal koncertni cikel po slovenskih gradovih in do leta 2010 tudi posamične nastope po Sloveniji in tujini.

Svoje pedagoške izkušnje je delil v različnih plesnih skupinah in na delavnicah, od leta 2016 pa poučuje sodobni ples in koreografijo na Akademiji za ples v Ljubljani (AMEU), piše v spletnem koreografskem imeniku.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-plesnem-teatru-slovenska-premiera-nove-predstave-milana-tomasika