29. Dnevi komedije

Avtor: Gledališče Celje

V Gledališču Celje se bo v sredo, 11. marca, pričel 29. festival Dnevi komedije, ki bo trajal dva konca tedna, vse do 22. marca 2020. Žlahtno komedijsko pero 2020 prejme Rok Vilčnik rokgre za šarfno komedijo Pravi heroji.


Festival Dnevi komedije vsako leto prikaže najboljše komedijske uprizoritve slovenskih gledališč preteklega leta in je edini tovrstni festival v regiji in Sloveniji. Na velikem odru Gledališča Celje se bo v dveh koncih tedna po izboru selektorice Alje Predan zvrstilo osem predstav v tekmovalnem programu in zaključni koncert z razglasitvijo in podelitvijo nagrad.

Tekmovalni program bo odprl mjuzikel Addamsovi v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega, sledile bodo komedija Vsak glas šteje v izvedbi Gledališča Celje, komična drama Popolni tujci v izvedbi Drame SNG Maribor, komedija Odhodi vlakov v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega, družinski mijauzikl Obuti maček v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča in Gledališča Koper, »zabavna mafijsko-emancipacijsko-transspolna veseloigra s petjem in živo glasbo« Tutošomato v izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper, veseloigra Razbiti vrč v izvedbi SNG Drama Ljubljana, namizni muzikal Živela vulva! v izvedbi Zavoda Imaginarni in Mini teatra, festival pa bomo sklenili s koncertom za kozarce in robčke benda Los Hermanos muy simpáticos.

Kot pravi selektorica festivala Alja Predan, je letošnji izbor precej tako tematsko kot žanrsko raznoroden. Videti bo mogoče komedije, ki smešijo medčloveške odnose, težave med partnerji, seksistične izpade, družbene in politične prekucije, kot tudi komedije, ki so iskale navdih v klasiki, pravljicah, stripih in filmih. Posebna zanimivost pa je, da je večina predstav ne le dramskih, temveč tudi glasbenih.

Žirija 29. Dnevov komedije v sestavi pedagoginja in vsestranska gledališka ustvarjalka Jera Ivanc, režiserka in gledališka pedagoginja Mateja Kokol ter gledališki režiser Luka Martin Škof bo podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Gledalci bodo tudi na letošnjem festivalu vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala.

V gledališču so tudi letos pripravili štiri različne abonmaje, dva Mala, Srednjega in Velikega. Vpis abonmajev bo potekal od 25. do vključno 29. februarja. Posamezne vstopnice bodo na voljo od 3. do 22. marca.

Več o festivalu najdete na novo vzpostavljeni domeni dnevikomedije.si.

 

Žlahtno komedijsko pero

Na natečaj za žlahtno komedijsko pero je prispelo 20 komedij, od katerih 3 niso ustrezale formalnim pogojem natečaja. Strokovna žirija v sestavi mag. Tina Kosi (predsednica), Tatjana Doma in Alja Predan je soglasno odločila, da žlahtno komedijsko pero 2020 prejeme Rok Vilčnik rokgre za šarfno komedijo Pravi heroji.

Iz utemeljitve

Rok Vilčnik rokgre je dogajanje šarfne komedije Pravi heroji postavil v Maribor, v okolje, ki ga dobro pozna. Spretno napisana komedija preseže lokalne okvirje in avtorju uspe napisati avtohtono slovensko komedijo, ki neprizanesljivo smeši sodobno slovensko stvarnost.

Ostra črna komedija Pravi heroji se brez dlake na jeziku in brez zadržkov loti mnogih nevralgičnih točk sodobne slovenske družbe – razprodaje državnega premoženja tujcem, divje privatizacije, nenehne delitve na leve in desne, na naše in vaše, nerazčiščenega odnosa do polpretekle zgodovine, izkoriščanja malega človeka, sumljivih poslov, podivjanega potrošništva, pohlepa po bogastvu in politike. Komedija, napisana v mariborskem pogovornem jeziku, skozi oči malega človeka, ki se bori za preživetje, postavlja ogledalo sodobni slovenski stvarnosti, kjer je vse naprodaj, kjer ni več jasno, kdo so rablji in kdo žrtve, kjer ustvarjanje dobička postaja bistvo našega bivanja in se na človeka gleda le še kot na strošek. Živ človek je breme, mrtvec predstavlja dobiček. V taki družbi lahko cveti ideja o modernem grobarskem resortu, ki nudi popust na pokop otroka, kjer je vsak pogreb piknik. V razčlovečenem svetu brezvestni mali podjetnik bogati s preprodajo trupel in človeških organov. Človek je le še potrošno blago brez dodane vrednosti. V takem svetu je edina uteha malega človeka, da verjame v superheroja, kot je Batman. Lahko je biti junak, če si bogat in imaš nadnaravne moči. Kako pa si junak, če vsega tega nimaš? Če si navaden človek, osamljen in zapuščen, če te ljudje izkoriščajo in ne marajo, pa imaš kljub temu še vedno rad ljudi in verjameš, da so dobri? Zato so pravi heroji navadni ljudje, ki kljub krivicam, ki se jim vsakodnevno dogajajo, še vedno verjamejo v sočloveka.

Vilčnikovi dialogi so kruti in neznansko smešni, njihova resnica nas straši in hkrati spravlja v smeh. V absurdnih situacijah prepoznamo resničnost našega vsakdana. Njegovi liki so liki iz mesa in krvi, vsak se na svoj način, kot ve in zna, bori za svoj obstanek.

Vilčnik je s šarfno komedijo Pravi heroji napisal avtohtono slovensko črno komedijo, ki razgalja vse slabosti sodobne slovenske družbe – hlapčevski odnos do tujcev in manjvrednostni kompleks, ki ostaja ena temeljnih karakternih lastnosti slovenskega naroda, nerazčiščeni odnos do lastne zgodovine, divji kapitalizem, ki brezmejno pustoši, razvrednotenje politične scene do te mere, da je lahko na oblasti vsak, ki si to zaželi, nenehen boj malega človeka, ki mu v krutosti vsakdana preostane le še, da verjame v superheroja. In ob vsem tem mu uspe, da nas do solz nasmeji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/29-dnevi-komedije