Gledališče Celje s premiero tragedije Sofi Oksanen Očiščenje

Avtor: STA

Gledališče Celje bo v petek premierno uprizorilo tragedijo Sofi Oksanen Očiščenje v režiji Jarija Juutinena in koprodukciji s sadsongskomplex:fi. Gre za predstavo, ki se ukvarja s polpreteklo zgodovino Estonije.


Foto: Uroš Hočevar

Upravnica gledališča Tina Kosi meni, da le predstava lahko zanimiva tudi zaradi tega, ker sami nismo sposobni preseči odnosov in zgodb iz druge svetovne vojne in po njej.

Očiščenje slika zgodovinsko obdobje povojne in polpretekle Estonije. Dogajanje ves čas preskakuje v času, iz časa sovjetske okupacije Estonije ob koncu druge svetovne vojne v 90. leta prejšnjega stoletja, ko je Estonija postala neodvisna.

Protagonistki sta ženski različnih generacij, Allide Truu, starejša kmetica, ki živi izolirano življenje na estonskem podeželju, in Zara, žrtev trgovine z ljudmi na begu pred zvodniki. Pod različno oblastjo sta ženski doživeli ekstremno nasilje in se preostanek svojega življenja borita za preživetje v represivnem svetu izjemno omejenih možnosti.

Finsko-estonska pisateljica in dramatičarka Sofi Oksanen se v svojem pisanju nenehno ukvarja z bolečim obdobjem estonske zgodovine, ki sta ga oblikovali sovjetska in nacistična okupacija. Avtorica je angažirana zagovornica enakopravnosti spolov in aktivistka za pravice istospolno usmerjenih. Pred tremi leti je bila tudi gosta festivala literatur sveta Fabula.

V predstavi bodo nastopili Živa Selan, Maša Grošelj, Luka Bokšan, ki prvič nastopa na odru Gledališča Celje, Aljoša Koltak, Rastko Krošl in Damjan M. Trbovc.

Besedilo je prevedla Julija Potrč Šavli, režiser je Jari Juutinen, dramaturginja Alja Predan, scenograf, oblikovalec svetlobe in videa Teemu Nurmelin, kostumografka Tinja Salmi, avtor glasbe, zvoka in videa Ville Hyvonen, lektor Jože Volk, svetovalec za gib Boris Ostan in asistentka režije Eva Kokalj.

Uprizoritev predstave je podprlo ministrstvo za izobraževanje in kulturo Republike Finske.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-celje-s-premiero-tragedije-sofi-oksanen-ociscenje