Vsak človek je zase svet, čuden, svetal in lep kot zvezda na nebu...*

Avtor: Zavod 69, zavod za razvoj in promocijo športa

»Svetovno prvenstvo za brezdomce je izjemen primer, ki kaže, kako pomembno vlogo igra pozitiven potencial športa pri promociji zdravja, izobrazbe, razvoja in miru. Za razliko od mnogih drugih dogodkov, projektov in pobud, ki potekajo po vsem svetu brez vednosti širše javnosti, uporablja svetovno prvenstvo brezdomcev šport kot inovacijsko orodje, da zgradi most med ljudmi, in premaga kulturne razlike ter širi duh strpnosti.« (Adolf Ogi, posebni svetovalec pri Združenih Narodih)


V čast mi je sodelovati v projektu Zavoda 69 iz enostavnega razloga, saj je ta projekt zasnovan na pomoči bližnjim oziroma ljudem, ki v življenju niso imeli sreče in so iz raznih razlogov zabredli na dno naše družbe.

Zavod 69 je uradni partner mednarodne organizacije Homeless World Cup, ki že vrsto let izvaja projekt Svetovno prvenstvo za brezdomce v nogometu. Idejna očeta sta Škot Mel Young in Avstrijec Harald Schmied.

Svetovno prvenstvo brezdomcev v nogometu promovira pozitivno moč nogometa pri osebni rasti in hkrati skrb za brezdomce po celem svetu. Socialna integracija skozi šport je ena od najbolj uspešnih prijemov in strategij v mnogih državah po svetu. Nogometna strast ima posebno moč, ki presega socialne meje in omogoča ponovno vključitev v družbo ljudem, ki so na robu preživetja

Mednarodne sociološke študije so pokazale, da v povprečju vsak tretji v projektu sodelujoči brezdomec dobi redno zaposlitev, skoraj vsak drugi izboljša bivalne pogoje in vsak tretji nadaljuje šolanje.

Slovensko reprezentanco brezdomcev vodita »zlata« fanta slovenskega profesionalnega nogometa – Aleš Čeh in Željko Milinovič.

Trener: "Vam povem, kako se počuti človek, ki zgubi službo? Počuti se ko žoga brez duše. Dokler imate službo, imate notranjo napetost, skačete, se vrtite,  komaj se umirite. Ko ste pa enkrat brez službe – pol pa je tista notranja napetost adijo. Obležiš kot žoga, v kateri ni duše. S tako žogo seveda noče nihče igrat, kvečjemu kdo brcne vanjo. In to vam ne uide!"

Luka Triller, vodja projekta in direktor Zavoda 69:

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vsak-%C4%8Dlovek-je-zase-svet-%C4%8Duden-svetal-in-lep-kot-zvezda-na-nebu