Matjaž Zupančič: Zadnje drame

Avtor: Cankarjeva založba

Pri Cankarjevi založbi je izšla zbirka dramskih besedil Matjaža Zupančiča.


Zbirka vsebuje štiri avtorjeva najnovejša dramska dela: črno komedijo Pesmi živih mrtvecev o kafkovskem birokratskem aparatu; komedijo Vorkšop na Moljera (nagrada žlahtno komedijsko pero 2014), postapokaliptični Prehod in črno satirično komedijo Nova rasa.

Osrednja tema črne komedije Pesmi živih mrtvecev je kafkovski birokratski aparat, ki nas spremlja od življenja do smrti in še čez; komedija Vorkšop na Moljera ubeseduje zmago videza nad vsebino tako v življenju kot v družbi; Prehod govori o nasilju in egoizmu samoohranitvenega nagona; Nova rasa komično in satirično secira rasizem, šovinizem in ksenofobijo v zgodovinskem kontekstu, meri pa seveda na današnji čas.

Pesem živih mrtvecev je bila v sezoni 2017/2018 uprizorjena v koprodukciji Slovenskega ljudskega gledališča Celje in Prešernovega gledališča Kranj, Vorkšop na Moljera je na odrskih deskah zaživel v sezoni 2014/2015 v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje, drama Nova rasa pa bo v tej sezoni premierno uprizorjena v SNG Drami Ljubljana.

Matjaž Zupančič je režiser, redni profesor gledališke režije na AGRFT in eden najprepoznavnejših in najuspešnejših sodobnih slovenskih dramatikov. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim je tudi petkratni dobitnik Grumove nagrade za najboljše izvirno dramsko besedilo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/matjaz-zupancic-nove-drame