Predstava Nebo nad menoj za sklep znanosti, tehnologiji in umetnosti posvečenim Bobrom

Avtor: STA

V Centru urbane kulture (CUK) Kino Šiška se bo na današnji kulturni praznik s premiero predstave Nebo nad menoj v režiji Tina Grabnarja sklenil 12. festival Bobri. Program festivala, ki je vključeval 163 dogodkov, se je osredotočal na povezavo med umetnostjo, tehnologijo in znanostjo.


Foto: Jaka Varmuž

Uprizoritev Nebo nad menoj je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, CUK Kino Šiška in Univerze v Ljubljani v sklopu praznovanj 100. obletnice univerze. Do sodelovanja je prišlo zaradi želje, da bi okrepili stik med znanostjo in umetnostjo ter promovirali znanost tudi zunaj akademskih krogov. Pri nastajanju predstave sta sodelovali Akademija za likovno umetnost in oblikovanje in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Režiser Tin Grabnar in drugi ustvarjalci bi s predstavo radi spodbudili zavedanje o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb; o tem, da so dogodki in ravnanje ljudi na različnih koncih globaliziranega sveta med seboj povezani in da ima vsak posameznik moč stvari spreminjati na bolje, piše v napovedi predstave.

Uprizoritvi, ki se bo začela ob 16. uri, bodo sledile zvočne delavnice, ki jih pripravljajo mentorice iz združenja Sezam in Družinskega centra Mala ulica, v preddverju Katedrale Kina Šiška pa si bo moč ogledati razstavo izdelkov otrok iz Osnovne šole Riharda Jakopiča, ki so v nastali na delavnicah pod mentorstvom fotografinje in grafične oblikovalke Kaje Brezočnik.

Program letošnjih 12. Bobrov se je sicer sukal okoli vprašanja, kako so povezane umetnost, tehnologija in znanost in je med drugim razkrival, kako so lahko znanstvena odkritja predstavljena v umetniških delih. V ospredju so bila vprašanja, kot so, kako vse tehnologija in znanost premikata meje umetnosti in omogočata vpoglede v drugačne, globlje, sicer morda skrite svetove in kako umetnost z novimi idejami, brezmejno domišljijo in ustvarjalnostjo vpliva na znanost.

Pri pripravi raznovrstnih festivalskih dogodkov je sodelovalo 77 producentov, predstav pa bi se lahko udeležilo več kot 14.000 obiskovalcev. Organizatorjem festivala jo je namreč nekoliko zagodla sezona bolezni, a kot so sporočili, so bile na koncu vse prireditve dobro obiskane.

Bobri so potekali v Ljubljani, Domžalah in Sežani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-nebo-nad-menoj-za-sklep-znanosti-tehnologiji-in-umetnosti-posvecenim-bobrom