V Zagrebu s portugalsko predstavo Sopro odprli Festival svetovnega gledališča

Avtor: STA

Portugalsko nacionalno gledališče D. Maria II iz Lizbone je s predstavo Sopro znanega režiserja Tiaga Rodriguesa v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu v četrtek odprlo letošnji Festival svetovnega gledališča. Festival so prestavili iz septembrskega termina na prvo polovico letošnjega leta zaradi hrvaškega predsedovanja Svetu EU.


Foto: Pixabay

Predstava Sopro govori o gledališki šepetalki, ki jo režiser prestavlja iz njene varne šepetalske "hišice" na gledališki oder in jo prepriča, da govori o preteklih gledaliških časih. Sledi vrsta zgodb, anekdot, nesporazumov, spopadov, pobotanj in ločitev ter umetniškega zasledovanja lepote skozi osebo, ki diha vsako besedo, ki jo izgovori na odru, so zapisali v napovedi predstave, ki jo je režiral znani portugalski gledališki igralec in režiser ter umetniški direktor lizbonskega gledališča Rodrigues.

V okviru Festivala svetovnega gledališča bodo v hrvaškem državnem arhivu danes in v soboto odigrali še eno Rodriguesovo predstavo Na pamet (By Heart). Predstava govori o režiserjevi 94-letni babici, ki počasi izgublja vid in je svojega vnuka prosila, naj ji prebere izbrano knjigo, da bi se je lahko naučila na pamet in potem "brala", ko bo popolnoma oslepela. Sledi iskanje najpomembnejše knjige, v katero se vključujejo tudi prostovoljci iz občinstva, ki jih režiser uči na pamet enega od Shakespearovih sonetov, so zapisali na spletni strani HNK.

Slavni portugalski umetnik Rodrigues je za svoje predstave prejel vrsto mednarodnih nagrad. Znan je po režijskem pristopu, ki igralcem omogoča improvizacije, obenem pa tudi aktivno udeležbo občinstva. V njegovih predstavah se prepletajo resnične zgodbe in fikcija, preoblikovana dela klasične gledališke literature in priredbe proznih del.

Sopro in Na pamet sta prvi dve predstavi v sklopu letošnjega Festivala svetovnega gledališča v Zagrebu, ki so ga iz običajnega jesenskega termina prestavili v prvo polovico leta, ko Hrvaška predseduje Svetu EU. Kdaj in s katerimi predstavami ga bodo nadaljevali, še niso objavili.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebu-s-portugalsko-predstavo-sopro-odprli-festival-svetovnega-gledalisca