Vojnovićev Rajzefiber v zagrebškem gledališču Kerempuh

Avtor: STA

Gledališče Celje in Prešernovo gledališče iz Kranja bosta danes v humorističnem gledališču Kerempuh v Zagrebu uprizorila predstavo Rajzefiber slovenskega pisatelja Gorana Vojnovića. Predstavo, ki je imela slovensko premiero v Kranju septembra lani, je režirala zagrebška režiserka in igralka Anica Tomić.


Foto: Nada Žgank

Predstava Rajzefiber spaja duh liberalnega sveta, ki teži k solidarnosti in človekoljubju, hkrati pa nas na vsakem koraku odmika od tega, piše na spletni strani gledališča Kerempuh.

Kot so dodali, je poljski sociolog Zygmund Bauman v eseju Migracijska panika in njena (zlo)uporaba zelo natančno ugotovil, da smo postali talci medijev, ki spretno obveščajo javnost o tesnobi in strahu ter so polni referenc o migracijski krizi, ki je zavladala Evropi in ki naj bi najavljala zlom življenja, kot ga poznamo. V takšnem stanju se, ne glede na begunsko zgodovino naših prostorov, na migrante gleda kot na preteče in grozne sile, ki bodo uničile našo identiteto in integriteto, so zapisali.

Navedli so tudi kratko vsebino predstave, v kateri je Saša prisiljen skrbeti za svojo bolno mamo. Dodatno pomoč zanjo mu najde prijateljica Daša. Iz begunskega centra pripelje mlado begunko, ki takoj sproži val predsodkov. Čeprav je Sašu skrb za mamo odveč, mu služi kot idealen izgovor, zakaj se ne more pridružiti punci, ki je odšla v London.

En teden se raztegne v mesec in njegov odhod v tujino se vse bolj oddaljuje. Sanje o boljšem življenju v tujini se hitro razblinijo z njegovim spoznanjem, da bo tam za vedno tujec, da je tujina svet izločencev, svet tesnobe, osamljenosti in neprilagojenosti, kjer ne bo nikomur več pripadal.

V predstavi igrajo Aljoša Ternovšek, Lučka Počkaj, Tanja Potočnik, Miha Rodman, Lina Akif in Tarek Rashid/Ciril Roblek, so napovedali.

Predstavili so tudi filmskega in gledališkega režiserja, pisatelja in kolumnista Vojnovića kot enega najbolj razpoznavnih imen slovenske literature. Spomnili so, da je napisal tri romane Čefurji raus!, Jugoslavija, moja dežela in Figa. Za vse tri je prejel kresnika, za Figo pa tudi Župančičevo nagrado 2017. Oktobra 2018 je Jugoslavija, moja dežela prejela italijansko nagrado Latisana per il Nord Est, roman pa je v avtorjevi adaptaciji doživel tudi odrsko priredbo.

Za gledališče je Vojnović napisal še komedijo Tak si. Režiral je štiri kratke (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak, Kitajci prihajajo) in dva celovečerna filma (Piran-Pirano in Čefurji raus!). Z Markom Šantićem je napisal scenarij za Šantićev kratki film Srečno pot, Nedim. Napisal je tudi scenarij za kratki film Luči mesta v režiji Klemna Dvornika, še piše na spletni strani zagrebškega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vojnovicev-rajzefiber-v-zagrebskem-gledaliscu-kerempuh