Na Reki na odprtju EPK poklon delavcem in avantgardi

Avtor: STA

Delo in ponos, upor in avantgarda, dediščina in tradicija kot pomembne točke zgodovine in identitete Reke so bili rdeča nit Opere industriale na sobotnem odprtju Evropske prestolnice kulture (EPK) na Reki, poroča današnji Jutarnji list. Kot navaja Večernji list, je otvoritvene prireditve spremljalo več kot 30.000 obiskovalcev.


Reka / Foto: Pixabay

Urbana Opera industriale je prinesla zvok, glasbo, hrup in svetlobne efekte ter združila nekaj sto izvajalcev, med katerimi so bili glasbeniki, plesalci, gledališki umetniki in tudi varilci, piše Jutarnji list.

Dodaja, da so se v njej prepletali od poganskih ritualov prek industrijske revolucije do rocka, avantgardne književnosti in postmodernistične opere. Približno 50 minut trajajoča predstava je združila industrijsko, punk, metal, atonalno in avantgardno glasbo, sodobni ples, hrup tovarn in pristanišča, pustne maske in delavce v modrih oblekah.

"Crescendo je sledil z neverjetno močno in spodbujajočo različico partizanske pesmi Bella Ciao, ki je sledila punkovski in rockovski Reki, ki se je na koncu razvila iz industrijskega kaosa v sijajni izvedbi številnih reških kitaristov in bobnarjev ter mešanega pevskega zbora Jeka Primorja in ostalih izvajalcev," je izpostavil zagrebški časnik.

"Če obstaja manifestacija, na vsebino katere je Hrvaška lahko ponosna, potem je to sobotni program razglasitve Reke za Evropsko prestolnico kulture," je bila podana ocena v ločenem komentarju. Tam so tudi poudarili, da je celotni hrvaški državni vrh bojkotiral slavnostno odprtje na Reki in da so hrvaški skrajnji desničarji iz veteranskih združenj manipulirali z resnico, ko so napadali podobo jugoslovanske zastave ob reški razstavi o šestih državah, v katerih je živela Reka v minulem stoletju.

Večernji list je povzel izjavo režiserja Opere Industriale Daliborja Matanića, ki je povedal, da so izbrisali mejo med občinstvom in izvajalci ter odrom in mestom ter spomnili na najbolj dramatične in zanimive dogodke iz zgodovine mesta.

Medtem ko so se v zaspanem nedeljskem jutru v reških lokalih izmenjavali vtisi in je beseda tekla o tem, ali je bilo poudarjeno antifašistično odprtje preveč (jugo)nostalgično ter ali je bil potreben ravno takšen spomin na današnje ustavne vrednote na Hrvaškem, so organizatorji nadaljevali s programom, je še pisalo v časniku.

Na odprtju ni bilo patetičnega in poceni patriotizma, ki gre delu hrvaške javnosti že dlje časa precej na živce. Na drugi strani si je projekt EPK vendarle zaslužil kakovostnejši ali vsaj krajši in vsebinsko boljši program odprtja, ki bi se močneje odmaknil od ideološkega spodbujanja hrvaških delitev in frustracij, ki nam niso v čast in zaradi katerih smo pri repu Evrope, ko gre za demokratičnost, transparentnost in upoštevanje drugačnega mnenja, je Večernji list izpostavil v komentarju.

Hrvaški mediji so objavili tudi številne odzive občinstva, ki je po sobotnem odprtju prav tako imelo različna mnenja, so pa prevladovale pozitivne ocene. Slišati je bilo, da je bilo odprtje "grozljivo" ter da je "prevladala subkultura". In tudi, da je bila prireditev "prava reška", "zanimiva", "futuristična", "fantastična" in "enkratna".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-reki-na-odprtju-epk-poklon-delavcem-in-avantgardi