Na Reki in v Galwayju otvoritvena slovesnost EPK 2020

Avtor: STA

Tako na hrvaški Reki kot na Irskem se bo danes začela otvoritvena slovesnost Evropske prestolnice kulture 2020. Na Reki bo potekala v pristanišču, na Irskem pa se bo začela v Clifdenu in vrhunec doživela 8. februarja v Galwayju, ki je nosilec naziva EPK 2020.


Reka / Foto: Pixabay

Slogan EPK Reka 2020 je Pristanišče raznolikosti. Pristanišče, ki je močna identifikacijska točka mesta, bo tudi prizorišče osrednjega dela otvoritvene slovesnosti EPK, ki ga bo predstavljala izvedba modernističnega glasbeno-scenskega dela Opera industriale v režiji Daliborja Matanića.

"Opera industriale je nastala po glasbeni predlogi reškega umetniškega dvojca JMZM (Josip Maršić in Zoran Medved). Orkestriral jo je hrvaški skladatelj Fran Đurović. Narator bo pevec glasbene skupine Let 3 Zoran Prodanović - Prlja," je za STA povedala direktorica podjetja EPK Reka 2020 Emina Višnić.

"Pri izvedbi opere bo sodelovalo več sto izvajalcev, med drugim več deset reških kitaristov in bobnarjev iz žanrsko različnih skupin, 55 plesalcev, številni pevski zbori, med njimi moški zbor iz Finske Mieskuoro Huutajat, in mnogi drugi," je napovedala.

Otvoritveni program se bo začel ob 9. uri in bo trajal vse do nedeljskih jutranjih ur. "Predvidenih je 70 dogodkov za vse okuse na več kot 30 lokacijah v mestu, od mestne tržnice in pristanišča do pop up nastopov pevskih zborov in igralcev na mestnih ulicah do večernih programov v barih in klubih," je še povedala Emina Višnić.

Na Irskem bo otvoritvena slovesnost EPK potekala tako v Galwayu kot v celotnem okrožju. Kot piše na spletni strani Galway 2020, bo na prostem in bo zaznamovala prehod iz zimske teme v pomlad. Organizatorji napovedujejo kakofonijo zvokov in podob, saj se bo v tem pomembnem trenutku združilo celotno okrožje. Kot še piše na spletni strani Galway 2020, bo otvoritvena slovesnost poklon zgodbam iz preteklosti in elementom, ki so posebni za Galway.

Program EPK Galway je sicer strukturiran okoli štirih keltskih praznikov, po katerih so poimenovali tudi trimesečja. To so Imbolc, Beltane, Lughnasa in Samhain. Začel se bo februarja in bo trajal do konca januarja 2021.

Imbolc je povezan z boginjo domačega ognjišča Brigito. Na Irskem dan svete Brigite praznujejo 1. februarja, kar sovpada s pomladanskim festivalom Imbolc. Ta zaznamuje prehod zime v pomlad in ponazarja prihod novega življenja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-reki-in-v-galwayju-otvoritvena-slovesnost-epk-2020