Boženi Glavak bodo podelili nagrado Sama Smerkolja

Avtor: STA

Slovensko komorno glasbeno gledališče bo nocoj v Mestni hiši podelilo nagrado Sama Smerkolja, edino slovensko nagrado za operne pevce. Za leto 2019 jo prejme dolgoletna članica SNG Opera in balet Ljubljana, mezzosopranistka Božena Glavak.


Foto: Arhiv Slovensko komorno glasbeno gledališče

Božena Glavak je s svojimi vrhunskimi umetniškimi poustvaritvami in s svojim celotnim življenjskim opusom trajno obogatila slovensko operno in glasbeno zakladnico ter tudi mednarodni operni prostor. "Tako kot že vse življenje še vedno strastno ljubi opero in ostaja zvesta obiskovalka mnogih glasbeno-gledaliških predstav, svoje bogate izkušnje pa z navdušenjem predaja številnim mladim umetniškim kolegom," piše v utemeljitvi.

Redna članica ljubljanske Opere je bila več kot 30 let: 1. septembra 1952 se je zaposlila kot članica opernega zbora, 1. oktobra 1955 pa kot operna solistka. Postala je prvakinja, na njenem odru pa je pela tudi še po upokojitvi 31. decembra 1983.

Na svoji več kot petdesetletni profesionalni umetniški poti je z okrog 2600 nastopi poustvarila več 90 glavnih in nosilnih vlog ter okoli 30 stranskih oziroma manjših opernih vlog. Predstavila se je tudi v mnogih oratorijih in samospevih. Obvladovala je najzahtevnejše mezzosopranske vloge in s svojim prodornim in izraznim glasom izjemnega tonskega obsega navduševala tako občinstvo kot kritike.

Veliko je nastopala tudi v tujini, vsepovsod po nekdanji Jugoslaviji, v Italiji, Franciji, Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, v Luksemburgu, Belgiji, Švici, na Češkem in Slovaškem, v Rusiji in Ukrajini.

Prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman jo je leta 1998 odlikoval z redom danice hrvatske z likom Marka Marulića za zasluge na področju kulture. Nekdanji predsednik Milan Kučan pa jo je decembra 2000 odlikoval s častnim znakom svobode RS za življenjsko delo na področju operne poustvarjalnosti, še piše v utemeljitvi.

Dobitnico je izbrala strokovna komisija, ki so jo sestavljali Simon Dvoršak (predsednik), Simon Robinson, Vlatka Oršanić, Henrik Neubauer in Andrej Debevec.

Slovensko komorno glasbeno gledališče nagrado, poimenovano po opernem in koncertnem baritonistu Samu Smerkolju (1921-1993), podeljuje od leta 2008. "Z ustanovitvijo in podeljevanjem nagrade želimo dati vsako leto priznanje vsestranskemu opernemu umetniku, pevcu in igralcu ter med opernimi umetniki v Sloveniji ohranjati zavest o vrednotah naše pretekle in sedanje slovenske operne glasbene kulture," piše na spletni strani gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bozeni-glavak-bodo-podelili-nagrado-sama-smerkolja